Minst 37 drept i angrep mot flere turisthoteller i Tunisia

Hundrevis av skrekkslagne turister løp for livet da en eller flere angripere begynte å skyte mot badegjester i Sousse i Tunisia. Minst 28 er drept, blant dem belgiske, britiske og tyske turister.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det opplyser helsedepartementet i Tunisia, ifølge Reuters.

Les også

BT følger utviklingen i Tunisia-terroren live

Over 100 ferierende nordmenn befinner seg i feriebyen, men ingen av dem skal være skadd eller drept i angrepet, som skjedde ved 13.30-tiden fredag.

Les også: — Konen min gikk fra hotellet i det angrepet begynte

Politiet forsøker å få kontroll på folkemengden mens de omringer en mann som er mistenkt for å være involvert i angrepene i Tunisia.

Tunisiske medier har meldt om to gjerningsmenn, mens Tunisias sikkerhetssjef sier at det kan dreie seg om kun én gjerningsmann. Han ble drept i en skuddveksling med politiet og omtales som en student fra Tunisia

– Han kom via stranden, kledd som en som skulle bade, og han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni. Idet han kom til stranden, brukte han våpenet, sier sikkerhetsminister Rafik Chelly til radiostasjonen Mosaique FM, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En ikke navngitt sikkerhetskilde sier til DPA at en annen gjerningsmann er pågrepet av politiet, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Panikk på stranden

Skytingen utløste panikk på stranden like ved hotellet. Øyenvitner forteller at folk som lå og solte seg, brått måtte løpe for livet.

– Min sønn var i sjøen, og kona mi og jeg ropte selvfølgelig at han måtte komme seg opp så fort som mulig, og da vi løp oppover stranden, sa han at han akkurat hadde sett noen bli skutt, sier Gary Pine fra Bristol i England til Sky News.

– Det var massevis av mennesker som flyktet fra stranden, sier han.

Han forteller også at hotellansatte først ba gjestene om å gjemme seg i rommene sine, deretter fikk de beskjed om å samle seg i resepsjonen.

Les også: Frankrike rystet av nytt terrorangrep

Sky Newshar også sett bilder av en mann i 60– 70-årene som ligger i en blodpøl.

Angrepet startet ved strandhotellet Imperial Marhaba, der en mann snek seg inn og begynte å skyte mot gjestene, opplyser en talsmann for det tunisiske innenriksdepartementet.

Les også: – Minst 146 drept i IS-angrep i Kobani

– Sikkerhetsstyrker grep inn umiddelbart og havnet i en skuddveksling med angriperne, sier Mohammed al-Aroui til Tunisias statlige nyhetsbyrå TAP.

Hotell sperret av

Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse, ifølge turoperatøren Detur.

Blant dem er Kim Hogndal. Han sier at hotellet deres er sperret av etter terrorangrepet, slik at ingen kommer inn eller ut.

– Det fløy nettopp et helikopter over her. Vi hører det uler og er mye støy. Jeg tror de fleste har valgt å gå på rommene sine. Hotellet er stengt av. Ingen kommer inn eller ut, forteller han til TV 2.

– Vi vet veldig lite. De spiller musikk ved bassenget og alt ser ut som normalt, men vi ser på vaktene og de som jobber på hotellet, at de har en annen holdning nå, sier Hogndal.

Selskapet Detur opplyser til NTB at det nå avlyser alle reiser til Tunisia på grunn av angrepet.

Jaget fra stranden

Norske Didrik Danielsen (38) befinner seg også i området. Selv om han befant seg en halvtime unna angrepet, i Kantaoui, fikk han og samboeren beskjed om å forlate stranden.

– Vi lå på stranden da de som jobbet på hotellet jaget alle opp igjen. Hele området er hermetisk lukket, ingen kommer inn eller ut, opplyser Danielsen, som er fra Raufoss, tilVG.

Tunisia har vært i høy beredskap siden mars, da væpnede islamister angrep Bardo-museet i hovedstaden Tunis. I det angrepet ble 22 personer drept, de fleste av dem turister.

Turisme er en viktig inntektskilde i Tunisia. Etter angrepet på Bardo-museet i mars har det vært en kampanje på sosiale medier for å få folk til å trosse terrortrusselen og legge ferien til Tunisia uansett.

Publisert: