Nå er E16 åpnet igjen

Vannet synker, og nå er E16 åpnet på ved Sundve/Vinje.

HØY VANNSTAND: Vangsvatnet mandag formiddag. Fortsatt er vannstanden høy, men heldigvis skal den være på retur. RUNE SÆVIG

REGN OG SNØSMELTING: Store nedbørsmengder og snøsmelting skapte problemer i Voss kommune søndag. Marit Hommedal / NTB scanpix

SISTE: Flomvarselen fra NVE er nå nedjustert til oransje. Fra onsdag er det gult varsel.

Klokken 10.40 meldte Statens vegvesen at E16 igjen er åpnet for trafikk etter at veien ble stengt ved Hole bru søndagsom følge av vannmassene.

Fortsatt dirigering

Ved 1330-tiden i dag drev de fortstt med manuell dirigering ved Hole bru.

— Vi har drevet manuell dirigering her siden 8 i morges. Da jeg kom på jobb var det såpass mye overvann at vi ikke slapp personbiler over de kritiske 200 meterne der Strandaelven har gått over sine bredder det siste døgnet. Bare store biler fikk passere, forteller John Olav Kyte i Løne Maskin.

Da BT var på stedet var veibanen fri for vann. Trafikken ble dirigert i ett kjørefelt. Strekningen som ble stengt søndag, hadde på sitt verste en halv meter overvann.

— Denne veistrekningen har vært er problem i mange år. Jeg tror det er satt av penger også, men det pågår litt diskusjon ny veiløsning. Det er Statens vegvesen som må svare for når det kan skje noe her, sier ordfører på Voss Hans-Erik Ringkjøb.

Dramatisk

Det siste døgnet har vært dramatisk for mange i Odda og Voss. På Voss holdt de lenge pusten og fryktet store skader.

— Dette gikk bedre enn vi fryktet. Nå puster vi ut, sa Hans-Eirik Ringkjøp, ordfører på Voss, i morges.

— Vannstanden i Vangsvatnet har begynt å minke. Fortsatt er det bare snakk om centimetre, men tilsiget av vann er redusert. Vi er optimistiske, sier Ringkjøp.

Vangsvatnet hadde sitt foreløpige toppnivå ved 04-05 tiden natt til mandag. Da ble det målt til 48.84 moh. Klokken 09.00 ble det målt til 48.75 moh. Flomvarselen fra NVE er nå nedjustert til oransje. Fra onsdag er det gult varsel.

Kommunenen held kriseberedskap inntil vider, opplyser Voss kommune.

Disse kommunale veiene er stengt mandag ettermiddag:

  • Hernesvegen er stengt ved Nortura
  • Rongavegen er stengt for gjennomkjøring

Skadene er mange

Ordføreren oppsummer skadene slik:

  • Noen hus på Voss og Evanger har fått vann i kjeller.
  • Vannskader på ungdomsherberget.
  • Vannskader på Norturas anlegg på Evanger.
  • Campingplassen på Voss har vært oversvømt.
  • Vannskader på deler av Fleischers' bygg på Voss.

- Toppen nådd

— Vi har ikke noen fullstendig prognose ennå, men vi ser en utflating. Flommen er ikke på retur i hele vassdraget ennå, men den er på retur lengst oppe, sa vakthavende hydrolog Anne Gunvor Berthling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om Vosso til NTB klokken 6 mandag morgen.

— Hvis det ikke blir like intens nedbør mandag, virker det som om toppen er nådd og at det har kulminert omtrent på nivå for 50-årsflom, legger hun til.

Voss kommune påpeker at private som har bygg og verdier i flomutsatte områder i hele Vossovassdraget blir anbefalt til å sikre verdiene sine.

Her kan du se vår livedekning av dramaet søndag.

I Odda ble flomtoppen i Opo nådd allerede ved 20-tiden søndag kveld, men kommunen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holdt vakt gjennom natten. Ordfører Roald Aga Haug sa til lokalavisen Hardanger Folkeblad at NVE har hatt befaring og mener elveleiet holder seg godt.

Søndag brukte NVE ordet dramatiskom situasjonen.

Rolig hos politiet

Politiet hadde ikke store oppdrag som følge av flommen natt til mandag. Frode Kolltveit er operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

— Vi har ikke hørt noe fra våre folk Voss eller i Odda i løpet av natt til mandag. Da har det nok neppe skjedd noe dramatisk, sier Frode Kolltveit, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.