— For et år siden sluttet du som sjefredaktør i BT for å bli politisk kommentator i NRK. Hva var galt med stillingen i NRK, siden du bytter jobb så kort tid etterpå?

— Jeg må understreke at det er ingenting galt med jobben i NRK. Jeg var fast bestemt på å være der og nyte livet som menig soldat i NRK mye lenger enn dette.

- Men?

— Men en jobb som denne kommer ikke forbi så veldig ofte. Det er etter mine begreper en av de mest spennende mediejobbene i Norge. Dessuten blir jeg med i en ny ledergruppe og får lov til bygge min egen jobb. Det er heller ikke hverdagskost. Alt i alt var dette umulig å si nei til.

- I et intervju med tidsskriftet Minerva for et år siden sa du at du liker tydelige aviser og at Aftenposten kunne «slått i flygelet» oftere. Sa du det samme i jobbintervjuet?

— Hehe, det jeg har sagt og det jeg sier, er at Aftenposten skal ta vare på nyansene. Vi skal ikke være de som mener noe kjappest på grunnlag av manglende informasjon. Men når vi mener noe, skal det merkes og vi skal være tydelige. Det kan Aftenposten nok gjøre oftere enn det som er tilfelle i dag.

- Du gjorde BT til en tydeligere borgerlig stemme under din tid som politisk redaktør og sjefredaktør. Vil det samme nå skje med Aftenposten, som du i intervjuet med Minerva beskrev som «sentrumspragmatisk» i sitt politiske ståsted?

— Den politiske linjen til en avis styres ikke alene av politisk redaktør, men også av avisens tradisjon, sjefredaktørs meninger og selvfølgelig politisk redaktør. Akkurat hvordan dette vil påvirke avisen må vi komme tilbake til senere. Men vi kommer i alle fall til å være tydeligere i enkeltsaker.

- Men Aftenpostens tradisjon er i likhet med BTs borgerlig?

— Ja, det stemmer. Aftenposten er en borgerlig-liberal avis, og det kan vi bygge videre på.

- Du tar over etter en annen hordalending, Harald Stanghelle. Hvordan blir det?

— Det blir litt med skrekkblandet fryd. Han er den viktigste profilen til Aftenposten i dag, og det er en kjempefordel å ha en sånn rutinert mann som jeg kan jobbe sammen med. Men det er klart, jeg vil være en annen politisk redaktør enn ham.

- Hvordan da?

— Jeg har et annet kjønn, en annen alder, en annen bakgrunn og andre interesseområder enn ham. Det vil prege måten jeg utfører jobben på.

- Aftenposten fikk ny sjefredaktør for halvannen måned siden. Du var nevnt som en av kandidatene til stillingen den gang. Søkte du på jobben?

— Nå kan jeg si at det gjorde jeg ikke. Jeg har en baby på to måneder. Hadde jeg vært i en annen livssituasjon, hadde jeg kanskje gjort det. Det er et tid og sted for alt og akkurat da følte jeg ikke det passet med en sånn jobb.

- Så jobben som politisk redaktør lar seg lettere kombinere med tilværelsen småbarnsforelder enn jobben som sjefredaktør?

— Ja, jeg tror egentlig nesten alle jobber gjør det. Sjefredaktørstillingen er altoppslukende. Det er noe du tenker på hele døgnet og du må være tilgjengelig bestandig. Det hadde sikkert vært mulig å klare det også, men mediehuset utvikler seg i en vanvittig fart. Jeg synes ikke det ville vært riktig å være ute i permisjon fra en sånn jobb.

Trine Eilertsen er ikke den eneste nye redaktøren som sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten presenterte fredag. Også de følgende har fått nye jobber:

Harald Stanghelle (58) går av som politisk redaktør etter 14 år i jobben. Han blir ny fri redaktør og sjefredaktørens stedfortreder.

Håkon Borud (44) er ansatt som nyhetsredaktør. Han kommer fra Drammens Tidende, og har bakgrunn fra Tønsbergs Blad, Kanal 24, Dagsavisen og Aftenposten.

Sarah Sørheim (34) hentes inn fra Etter Børs i Dagens Næringsliv til jobben som ny kulturredaktør.

Lillian Vambheim (42) er ansatt som featureredaktør, samtidig som hun skal fortsette som redaktør for A-magasinet.