Kanadisk kvinne omkom i fallulykken i Aurland

Det var en kvinne i 20-årene, Maria Tzekova fra Canada, som ble funnet omkommet i Vassbygdi tirsdag.

Publisert Publisert

TURENS MÅL: Kvinnen som tirsdag ble funnet død var på tur mellom Østerbø Fjellstove og Vassbygdi. Dette bildet er fra Vassbygdi i forbindelse med en ulykke der en 70 år gammel kvinne omkom tidlig på 2000-tallet. ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH

— Hun var turist i Norge, og var godt utstyrt for fotturen, sier lensmann Helge Øvstetun ved Lærdal lensmannskontor.

Politiet varslet onsdag de pårørende etter dødsfallet i Aurlandsdalen i Aurland kommune i Sogn og Fjordane.

Les også:

20 kilometer lang tur

— Turen mellom Østerbø Fjellstove og Vassbygdi er 18-20 kilometer lang. Fallet har skjedd på siste del av turen, 6 kilometer fra Vassbygdi. Kvinnen har fulgt den svært populære turiststien, men falt for fristelsen å bevege seg bort fra stien og ut i svært bratt terreng. Kanskje for å få bedre utsikt. Det var regn og glatt i fjellet denne tirsdagen, og lett å tråkke feil om man først hadde kommet utenfor stien, sier Øvstetun, som deltok i aksjonen for å bringe den døde kvinnen ut av dalen.

Aurlandsdalen har svært mange besøkende, men det var ingen vitner til at kvinnen først skal ha falt 20 meter, og deretter ha sklidd 30 meter ned en steinur.

Preget av ulykken

— Det var en franskmann og en engelsmann som oppdaget den døde kvinnen på et sted som kalles Almen. De to turgåerne og andre som var i området og fikk med seg hva som hadde skjedd, var tydelig preget av fallulykken. Kvinnen ble fraktet ut av området med helikopter, forteller lensmannen.

Øvstetun kjenner området godt, og mener at det ikke er behov for noe sikring på strekningen.

— Nei, så lenge man holder seg til stien skal det ikke være forbundet med den store faren å gjennomføre turen. Om noe skal sikres her, så må det nesten bli hele dalen. Men, man må ferdes med aktsomhet og respekt i naturen. Det gjør de fleste.

Les også:

Publisert