- Husker ikke hva Skutle fortalte

Høyre-ledelsen sier de ikke visste at stortingsrepresentant Erik Skutle var bøtelagt for å ha kjøpt narkotisk sopp i Amsterdam.

INNPISKER: Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, uttalte i februar i fjor at Skutle hadde innrømmet i avhør å ha røykt hasj én gang. Helleland sier han ikke husker hvor opplysningen kom fra.
  • Rune Christophersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

BT meldte onsdag at Erik Skutle og fire andre Høyre-politikere kjøpte hallusinogener og cannabis i Amsterdam, ifølge forelegget Skutle har vedtatt. Skutle skal også jevnlig ha kjøpt og brukt cannabis over en periode på ett år, både før og etter at han ble stortingsrepresentant.

Han vedtok boten på 10.000 kroner, men har ikke erkjent skyld.

— Kjente ikke innholdet

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sier han ikke var klar over innholdet i forelegget.

- Du har tidligere uttalt at Skutle innrømmet i avhør å ha røykt hasj ved én anledning. Hvor kom den opplysningen fra?

— Jeg husker ikke detaljene om det nå, og det er ikke vår oppgave å drive etterforskning. Det viktige her er at vi tar fullstendig avstand fra bruk av narkotiske stoffer, sier Helleland.

— Fortalte Skutle deg at det bare hadde skjedd én gang?

Les også

Skutle bøtelagt for narko-sopp

— Jeg husker ikke dette. Det var så mange opplysninger som kom. Det var mye omtale i avisene, og vi hadde flere runder der vi snakket med ham. Det viktigste var å ivareta ham som kollega og representant.

- Spurte du om omfanget av narkotikabruken?

— Nei, vi gjorde ikke noe forsøk på å kartlegge dette. Det var en sak for politiet. Vi registrerte at han var siktet, og om det dreide seg om én eller flere anledninger, var underordnet. Det er politiet som må vurdere dette.

- Har ikke kjøpt sopp

- Nå når politiet har gjort det - hvordan ser du på at omfanget er større enn det som har vært kjent?

— Det må vi bare forholde oss til. Jeg registrerer at Skutle sier at han ikke har kjøpt denne soppen.

— Har velgerne krav på å få vite hvilke lovbrudd han har begått?

Les også

10.000 i hasj-bot

— Dette er først og fremst en sak for politiet og påtalemyndigheten. For vår del ble saken avsluttet da han sa at han ville legge saken bak seg. Vi har ikke tenkt å gå videre med dette.

- Skutle sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Er han i posisjon til å kontrollere at andre følger spillereglene?

— Han er en del av et kollegium, så det ser jeg ikke på som problematisk. Det er ikke noen drømmesituasjon at en representant er bøtelagt, uansett hvilken komite han siiter i, sier Helleland.

Les Skutles svar: - Ville ha saken ut av verden

- Sjokkert

Generalsekretær Lars Holmen i Norsk narkotikapolitiforening sier han er sjokkert over at en stortingsrepresentant er bøtelagt for å ha kjøpt hallusinerende stoffer i Amsterdam.

— Det er veldig beklagelig at vi har stortingspolitikere som velger hvilke lover de vil følge. Han har en posisjon som gjør at man bør kunne stille strengere krav til ham enn til andre, sier Holmen.

Boten på 10.000 kroner tilsvarer standardsatsen hvis man blir tatt med narkotika i Vågsbunnen - selv om man bare er i besittelse av en brukerdose. Årsaken er at politiet vil de åpne rusmiljøene i Bergen til livs.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk, peker på at politiets reaksjoner spriker voldsomt.

- Diskriminering

— Det skjer en tragisk diskriminering av vanskeligstilte rusavhengige. Blir man tatt med en joint i et av byens finere strøk, får man 3000 kroner i bot. Blir man tatt i Vågsbunnen, får man 10.000. Det er en enorm forskjellsbehandling.

Knutsen mener likevel ikke at Skutle skulle vært straffet hardere.

— Problemet er ikke at han har fått noen særbehandling, men den måten de mest vanskeligstilte blir behandlet på. Skutle har opplevd en voldsom merbelastning på grunn av medieomtalen, sier Knutsen.

Tok ikke hensyn til inntekt

Det er statsadvokat Benedikte Høgseth som har utstedt forelegget. Politijurist Marita Mellingen vil ikke svare på om hun gikk inn for en strengere reaksjon mot Skutle, fordi det er en del av den interne saksbehandlingen.

— Forelegget er utstedt etter statsadvokatens ordre, og jeg har ingen ytterligere kommentarer til det, sier hun.

Statsadvokat Høgseth skriver i en epost til BT at Skutles inntektsnivå ikke har hatt noen betydning for størrelsen på boten.

— Botens størrelse har tatt ugangspunkt i bøtesatser i Hordaland politidistrikts påtaleveileder sammenholdt med relevant rettspraksis, skriver hun.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Advarer Høyre mot heksejakt i narkosaken

  2. - En alvorlig, men trist sak for alle

  3. Nye Høyre-politikere i avhør i dag

  4. Medienes ansvar

STORTINGSMANN: Erik Skutle er vara for statsminister Erna Solberg på Stortinget.
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN