Dermed har posisjonspartiene Høyre, Venstre og Frp fortsatt 29 plasser, og med det flertall i fylkestinget i Hordaland. Siden valget har Frp «tjent» ett mandat, mens Venstre har «mistet» ett.

Etter forrige valg kibbet Venstre ut KrF fra maktposisjonen i fylket. Høyre og Frp lovpriser sin nye alliansepartner.

— Jeg synes samarbeidet har gått over all forventning. Man var litt usikker på hvordan det ville gå med Venstre og Frp, men det har gått aldeles utmerket. Mona Hellesnes i Venstre er en solid samarbeidspartner som det går an å diskutere med, sier Terje Søviknes (Frp).

Også fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) kaster seg på hyllesten:

— Jeg er veldig fornøyd med hvordan samarbeidet har fungert oss imellom, og spesielt Frp, som vi har samarbeidet godt sammen med i 12 år. Så jeg ser ingen grunn til å endre på dette.

Fremdeles åpent

De to velger likevel ikke å lukke døren for KrF, som de tok innersvingen på etter siste valg. Den gangen ble KrF vraket som samarbeidspartner etter et dramatisk kveldsmøte i fylkeshuset.

— Det mest naturlige for meg er å se til Stortinget og hvordan situasjonen fungerer der. Jeg ser ikke bort fra at alle de fire partiene kan ha nytte av å stå sammen. Det er mitt ønske. Så får vi se hva velgerne sier, og forhandle deretter, sier Søviknes.

Fylkesordfører Nilsen sier han er for et bredest mulig borgerlig samarbeid. Foreløpig har han ikke noen konkrete indikasjoner på at KrF ønsker å formalisere samarbeidet med de borgerlige partiene etter valget, dersom denne meningsmålingen skulle holde helt inn.

— Vil dere ta kontakt med KrF?

— Vi er alltid åpne for dialog på borgerlig side, og ønsker mest mulig samarbeid, svarer Nilsen, og påpeker at de allerede har et budsjettsamarbeid med KrF.

Pål Kårbø (KrF)
Terje Søviknes (Frp)

Klar for gjenvalgNilsen sier han ønsker å ta gjenvalg som toppkandidat for Høyre, og er av nominasjonskomiteen innstilt til topplassen.

Pål Kårbø i KrF er også lysten på førsteplassen i sitt parti.

— Signalene jeg får tyder på at det går mot en topplassering. Men vi må ha respekt for prosessen, og jeg venter på at partiet skal avgjøre dette. Men jeg er glad for signalene.

Kårbø er tydelig på at han vil ha KrF tilbake i posisjon i fylkespolitikken.

— Jeg har mine tanker om hvordan det skal skje. Vi ønsker å styre og få gjennomslag for politikken vår.

Skal bruke posisjonen

Han vil ikke si hvilken side KrF vil snu seg mot.

— Det er for tidlig å ta stilling til. Det har skjedd flere ting i det siste, som mangel på kollektivsatsing. Det gjør det ikke særlig attraktivt å forholde seg til Høyre, Frp og Venstre. Samtidig har vi jobbet veldig godt sammen tidligere, så vi får nesten bare se. Vi sitter i midten og skal bruke de mulighetene den posisjonen gir oss.

Ifølge Kårbø har ikke partene diskutert et mulig samarbeid utover noen «løse kommentarer».

— Nå skal vi først gjennomføre en valgkamp.