Tatt etter DNA-funn
Ekssamboeren til Monikas mor knyttes til åstedet av tekniske spor.
- Liv Solli Okkenhaug
- Rune Christophersen
- Audun Hageskal
- Øyvind Lefdal Eidsvik
- Christian Nicolaisen

— Det som ligger til grunn for pågripelsen, er at prøver fra åstedet er analysert på nytt ved Folkehelseinstituttet. En har nå gjort DNA-funn som en ikke gjorde den gang, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim på en pressekonferanse på politihuset i Bergen tirsdag ettermiddag.
Fant delvis DNA-profil
Han orienterte der om pågripelsen av en 32 år gammel mann, som er siktet for forsettlig drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011. Mannen var en kort periode 8-åringens stefar. Han var samboer med Monikas mor noen måneder før jenten ble funnet død.
Ifølge politiadvokaten er det forbedrede analysemetoder som har gjort at Folkehelseinstituttet har klart å få frem såkalte delvise DNA-profiler i materiale som ble funnet på åstedet.Resultatene utløste siktelsen mot 32-åringen. Han ble pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen mandag.
Onarheim vil ikke gå inn på detaljer rundt DNA-funnene, og om de knytter den siktede direkte til en drapshandling.
— Samlet sett mener vi at vi har skjellig grunn til mistanke, til å pågripe og til å fremstille vedkommende for fensgling.
Nekter skyld
Den siktede 32-åringen nekter ifølge Onarheim for å ha hatt noe med Monikas død å gjøre.
— Siktede forklarer at han er uskyldig, men han har ikke vært i stand til å gjennomføre et fullt avhør i dag.
Mannens forsvarer, Fredrik Verling, skal i kveld møte 32-åringen.
— Påkjenningen er nok stor, og avhøret tidligere i dag lot seg derfor ikke gjennomføre, sier Verling.
Uklare omstendigheter
8-åringen ble funnet død i en sokkelleilighet i Sund kommune høsten 2011. Omstendighetene var uklare: det lå krydder strødd rundt i huset og et vindu i inngangsdøren var knust.32-åringen har så langt politiet har brakt på det rene ikke noe alibi for tidspunktet da Monika døde, ifølge Onarheim.
Han ble pågrepet mandag ved sin arbeidsplass i bergensområdet.
32-åringen som nå er siktet for drap, var inne til avhør med politiet dagen etter Monikas død. Da fortalte han at han var straffedømt i hjemlandet. Etter det BT får opplyst, forklarte mannen at han hadde sittet fengslet i noen år for medvirkning til grov vold.
Han er ikke tidligere straffedømt i Norge.
Henla saken
Politiet henla saken noen måneder senere, og konkluderte med at jenten døde av selvpåførte skader. Dette til tross for en rekke uoppklarte spørsmål, slik BT tidligere har fortalt: Monika var syk og derfor hjemme fra skolen. Det er blitt stilt spørsmål ved hvorfor hun skulle knuse hull på inngangsdørsvinduet, uten å etterlate fingeravtrykk, og uten å skjære seg etterpå.
Monika ringte også mange ganger, over en kort tidsperiode, til moren. Det brukte hun aldri gjøre. Avtalen var at hun skulle ringe en gang, så ville moren ringe opp igjen i en pause. Monikas telefon er heller aldri blitt funnet.
To vitner observerte uavhengig av hverandre en mann i området rundt dødsfallet. Disse vitnene ble ikke vist bilder i den opprinnelige etterforskningen.
Hordaland politidsitrikt er nå under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for sin håndtering av Monika-saken i 2011.
— Bekymret etterforsker utløste gjenopptakelse
På pressekonferansen tirsdag avviste Onarheim å svare på spørsmål om det var riktig av politiet å henlegge saken i 2012.
Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.
Anmelder politiet etter at Monika (8) døde
— Hadde politiet i 2011 god nok kontroll på den siktedes bevegelser på tidspunktet da Monika døde?
— Saken ble bredt etterforsket i ni måneder. Grunnen til at vi står her nå, handler om tekniske funn, ikke taktiske spørsmål som alibi og lignende, sier Onarheim.
— En etterforsker varslet allerede i januar sin bekymring, og mente at man burde gjennomføre nye undersøkelser av disse tekniske funnene. Hvorfor ble ikke det gjort den gang?
— Nå ble jo saken gjenopptatt. Det har ikke vært noe tema i den nye etterforskningen, men henvendelsen fra etterforskeren og bistandsadvokaten er jo bakgrunnen for at saken ble gjenåpnet, sier Onarheim.
Hordaland politidistrikt etterforsker saken videre med bistand fra Kripos. Ifølge Onarheim har det ikke vært noe tema å overlate etterforskningen til et annet distrikt.
Fengslingsmøte onsdag
32-åringen, som også er fra Litauen, vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Mannen har bodd i Norge over lengre perioder- Bistandsadvokat Stig Nilsen skriver i en pressemelding at han ble orientert om pågripelsen tirsdag formiddag.
— Vi ønsker å berømme Kripos og etterforsknings-gruppen som har arbeidet med saken og kommet frem til den status saken har i dag. Vi har ikke fått opplysninger om innholdet i etterforskningen, men har hele tiden blitt informert om forventet tidsaspekt i etterforskningen, sier Nilsen.
- Svært lettet
Han representerer moren Kristina Sviglinskaja. Først etter at moren og bistandsadvokaten formelt klaget på henleggelsen, ble det ny oppstart. Da hadde en etterforsker varslet internt om det han mente var grove feilgrep og dårlig håndverk i etterforskningen.
Kristina Sviglinskaja mener at politiet har holdt tilbake informasjon og fjernet helt sentrale dokumenter, slik BT tidligere har skrevet.
— Hun forventer at Spesialenheten foretar en grundig vurdering av de spørsmål som er reist omkring dette, skriver Nilsen.
Nå er moren svært lettet, ifølge advokaten hennes.
— Hun uttaler at hun er svært lettet over den nye vendingen. Hun venter spent på den videre utviklingen, skriver Nilsen.