— De var hese og rare da de kom hit, men nå er de i form igjen. Se så flott de sitter, sier Anders Gavle.

I sauefjøset hans på Tjødnadalen Gard sør for Odda, har han tatt til seg tre husløse fjærkre, hanen Elvis og de to hønene hans. De er hønsene til Knut Granheim, som mistet huset og alt han eide da elven Opo gikk over alle bredder forrige uke.

De sitter tett sammen, kakler og blir noe nervøse når Gavle kommer inn til dem.

REDDET: Knut Granheim fikk seg høns i juni, etter å ha ønsket seg dem lenge. Her er de rett etter at de ble reddet dagen etter flommen tok hele huset hans.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

— De er litt stresset, men de har kommet seg veldig. Hanen er jeg kompis med nå, og vi skal lage det til enda finere for dem, sier han.

Redningsaksjon

Hønene ble reddet et døgn etter flommen. Uthuset de holdt til i, var også godt på vei ut i elven, men mannskaper fra kommunen klarte å få dem ut.

Det skjedde mens Granheim og de andre i kriseledelsen i Odda fulgte oljeminister Tord Lien rundt i nabolaget der fire familier mistet hjemmene sine.

— Heldigvis ble de reddet. Jeg var klar for å avlive dem, for vi kom oss ikke ned til dem, og de hadde det ikke godt der. De skrek. Det var vondt å høre. Jeg har tilbrakt mye tid med dem, sier Granheim.

Fire egg igjen

I flommen mistet Granheim tre vaktler. Dagen før ga Knut Granheim åtte vaktelegg til Gavle. Fire av dem var igjen da huset gikk i elven.

— Da kunne ikke jeg sitte her og spise eggene og tenke på Knut. Han sitter igjen med fire vaktelegg og tre høner, sier Gavle.

Eggene la han i en eske og overleverte kameraten mens statsminister Erna Solberg var i Odda for å se på skadene etter flommen.

— Det var flott at Anders tenkte på meg. Det er blitt gulleggene dette nå, sier Granheim.

Han har ingen planer om å spise eggene.

— De skal få lov til å være, sier han.

Besto testen

De danske landhønsene er unge ennå, og er ikke verpeklare før til jul.

— Jeg håper at det har gått bra, og at de får leve så lenge de klarer. De har bestått testen, sier Granheim.

Hønene håper Granheim å ta med seg til det nye huset når det står ferdig, men det kommer an på hvor familien bygger hus.

— Jeg vet de har det godt i Tjødnadalen, så det er ikke noe problem. Når det roer seg her, skal jeg ta meg turer dit og være med dem, sier han.