Utbrudd av tuberkulose i barnehage

Tidligere i juni fikk en ansatt ved Tusenfryd barnehage i Førde påvist lunge-tuberkulose. Minst ett barn er smittet.

IKKE SMITTEFARLIG: Ifølge lommunelege Jan Helge Dale er ikke barnet som testet positivt smittefarlig. Bildet er fra tuberkulose-laboratorium i Sveits. Reuters

Etter at tilfellet ble kjent, ble 19 barn og fem voksne på avdelingen til den ansatte testet for tuberkulose.

Les også

Det haster med ny vaksine

– Vi har fått svar på 18 prøver. En prøve viser at ett av barna kan ha vært utsatt for smitte, sier kommunelege Jan Helge Dale til NRK.

Barnet er nå sendt til barneavdelingen ved Førde sentralsjukehus for nærmere undersøkelse.

Ikke farlig

Nå må alle 60 barn i barnehagen testes.

— Jeg vil understreke at barnet ikke er sykt eller smittefarlig. Vedkommende kan dermed ikke smitte andre, og det blir ikke iverksatt spesielle tiltak rundt barnet. Undersøkelsen på sykehuset blir gjort for sikkerhets skyld, sier Dale til NRK.

- Mange bærer smitten

Trude Arnesen, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, forteller at 401 personer fikk behandling mot tuberkulose ifjor.

— For tuberkulose er det stor forskjell mellom å være smittet og å være syk. I verden er en tredjedel av befolkningen smittet av tuberkulose.

— Når man er smittet, er det gjennomsnittlig 5-10% som blir syke en gang i livet. Over 90 % merker aldri noe til at de er blitt smittet, sier Arnesen.

Ikke grunn til uro

Ifølge Arnesen er det usikkert om smitten stammer fra den ansatte.

— Tuberkulose er en langsom sykdom, som ikke er spesielt smitsomt. Derfor vet man ikke om barnet er smittet nå, eller var smittet før. Et barn som er smittet vil få tilbud om forebyggende behandling, slik risikoen for å bli syk reduseres.

Folkehelseinstituttet ber folk om å ikke være urolige.

— I verden er tuberkulose et stort problem, men i Norge kan du regne med å bli frisk, sier Arnesen.