Jens nekter å kutte ølet

Én øl etter trening er helt greit. Det er godt nytt for mange, inkludert Bergens slappeste Jens Eikeset. Han er nemlig svanger med et helt nytt bryggeri i Bergen.

Publisert Publisert
  • Guro Istad
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det blir én til to øl, sier Jens.

— Hvor ofte, spør Cathrine Borchsenius.

— Hver dag. Man må jo holde seg oppdatert.

Går det egentlig an å kombinere denne ølinteressen med en ny og sunnere livsstil?

Dramatisk å kutte øl

Jens Eikesets store lidenskap er øl. Derfor starter han Bergens første bryggeri på 113 år. Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og selverklært ølelsker. Nå får hun hjelp til ølvalget av Bergens slappeste-Jens, som nok også er en av Bergens mest oppdaterte og kunnskapsrike på ølfronten.

KUTTER IKKE ØLET: Bergens slappeste Jens Eikeset er villig til å gi opp mye for å få en sunnere livsstil, men ikke øl. Her smaker han seg frem til hva han skal servere ernæringsfysiolog og ølelsker, Cathrine Borchsenius. Foto: GIDSKE STARK

— Hvis jeg ikke husker helt feil, så kom det rundt 400 nye ølsorter i Norge i fjor, forteller Jens.

Hans gründerbaby, bryggeriet 7 Fjell, er bare dager og timer unna termin. De har som mål å presentere 15-16 nye øltyper bare i år. Samtidig har Jens bestemt seg for å ta et oppgjør med livsstilen sin.

Før var han en aktiv mann, som trente mye. Så kom samboer og barn og store mengder jobb. Og livet ble kanskje ikke mindre travelt, men hakket mindre fysisk aktivt. Men, han er godt i gang med treningen, og etter seieren i squash mot kickbokser-verdensmester Tonje Sørlie, har han fått blod på tann og utfordret halve Facebook til «å bli knust i squash».

Men øl er han ikke klar for å kutte.

— Det virker veldig dramatisk. Jeg har kuttet brus og sjokolade, forsikrer han.

Det tror heller ikke ernæringsfysiologen at han kommer til å gjøre. Ei heller ber hun ham om det. Hun nøyer seg med å antyde at det kanskje er greit å kutte litt på inntaket.

Noen ekstra ølkilo

— Jeg trener hver fredag, og jeg drikker øl hver fredag, tilstår Cathrine.

Så lenge ølinntaket er innenfor rimelighetens grenser, er det nemlig ikke noe å ha dårlig samvittighet for. Ifølge en undersøkelse fra 2011, kan man godt drikke en øl etter trening. Så lenge du holder deg under 0,5 gram alkohol per kilo kroppsvekt, vil det ikke virke negativt inn på musklenes restitusjon og styrke. Dersom du derimot får i deg ett gram alkohol per kilo kroppsvekt eller mer, går det ut over restitusjonsprosessen etter trening.

Men ernæringsfysiologen har ikke bare godt nytt til Jens. Øl har andre effekter også.

— Kjenner du at du blir mer sulten når du drikker øl, spør Cathrine.

— Jeg kjenner i hvert fall at jeg blir mindre kritisk til hva jeg spiser, medgir Jens.

— Og så vet du at det er mye raske karbohydrater i øl, så det er dumt å drikke hver dag.

— Ja, så nå må jeg kutte ned til én øl hver dag, sier Jens overbevisende, og tar en stor slurk av sitt edle brygg.

— De ekstra kiloene dine er øl, fastslår Cathrine, og kikker forsøksvis strengt bort på Jens. Men han har kledd ørene med teflon.

— Det var godt i dag au, fastslår han idet han setter ned glasset.

Gode ideer over en øl

Jens mener øl er mer spennende enn vin.

— Det er mer bredde i øl.

For ham var det mange år som ansatt i utelivsbransjen som vekket ølinteressen. På den tiden da øl var øl, helt enkelt og greit.

GIR ALT: Jens Eikeset gir alt han har på Bergens slappeste-treningene, og har en tendens til å showe litt for gruppen også. Som her, på kajakktrening. Foto: GIDSKE STARK

— Jeg smakte Kilkenny, og lurte på hva annet som fantes der ute. Så ble jeg mer og mer interessert i å spisse utvalget i barene der jeg jobbet, forteller Jens.

Helt til en tidligere arbeidsgiver kom og spurte om han ville være med på å starte en bryggeripub. Men i siste liten mistet de lokalet de hadde funnet.

— Så vi spurte oss selv om vi skulle begynne en helt ny prosess, eller om vi bare skulle ta han helt ut. Det var som enhver diskusjon over god øl, man mister hemningene.

I Jens sitt tilfelle, betyr «å ta han helt ut» å starte et bryggeri.

Kutter heller brusen

De er fire store eiere i 7 Fjell, 40 små. Med seg på laget har Jens og de andre fått Gahr Smith-Gahrsen som bryggerimester.

— Jeg kan brygge øl som blir drikkbart, men det blir ikke i verdensklasse. Gahr har rockestjernestatus i ølbrygging. Han er et vandrende ølencyklopedia. Spør du ham om alfasyreinnholdet i en gitt humle fra New Zealand, så får du det.

Det er lett å skjønne at det er en fåfengt oppgave å forsøke å få Jens til å kutte ølet. Han hadde vel neppe blitt en svært troverdig bryggerieier som avholdsmann.

— Men jeg har ikke kjøpt mer enn tre-fire øl siden jeg ble med i Bergens slappeste. Og brus har jeg helt kuttet, lover Jens Eikeset.

Så da får han heller holde seg til 0,5 gramsregelen pr kilo kroppsvekt. Og da kan det med andre ord lønne seg å ha et par ekstra kilo. Etter et par øl vil i hvert fall den typen argumentasjon virke logisk.

VARIERT: Bergens slappeste-gjengen prøver ut ulike typer trening. Her henger Jens Eikeset i slyngene hos Tonus. Foto: GIDSKE STARK

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Derfor gikk sosiale medier i svart i dag: – Nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv

  2. – Eg hatar kattar

  3. Slik er reglene for den nye skolehverdagen

  4. Øygarden FK henter Liverpool-legende

  5. Måtte hentes i helikopter fra Via Ferrata i Loen

  6. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle