• En skam, sier lokalpolitiker Aud Karin Oen (SV) om huset.

— Jeg ville ikke bodd her selv, og i alle fall ikke med unger. At hun skal måtte flytte inn i dette rotet med to små barn, er en skam, sier Oen. Hun var innom huset på Blomvåg mandag, etter å ha fått høre om Eva-Jeanette Dales problemer.

Hun reagerer både på rotet, på skitten og på standarden. Oen mener det er kommunepolitikerne, ikke Nav, som har ansvaret for situasjonen Dale har havnet i. Hun vil ta opp det som har hendt på neste kommunestyremøte.

— Det er en veldig liten gruppe som trenger slik hjelp, men flertallet i kommunestyret bryr seg ikke. Jeg har tatt opp mangelen på kommunale boliger mange ganger, til ingen nytte, sier Oen.

- Ikke vært flinke nok

Ordfører Otto Harkestad (Ap) innrømmer at kommunen ikke har vært flink nok.

— Vi har et kjempestort behov for boliger til alle typer brukere i vår kommune. De siste tre årene har vi hatt tre prosent befolkningsvekst. Kommunen har støvsugd det private markedet etter leiligheter og boliger, men det er umulig å oppdrive, sier Harkestad. Ordføreren ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men sier han kjenner til saken til Dale fra Facebook.

Han sier de i dag disponerer mellom 60 og 70 kommunale boliger.

— Kommunen har ikke vært flink til å bygge nytt og vi har heller ikke brukt nok penger på det. Vi har også brukt for lang tid på byggesaksbehandling av nye boliger i kommunen.

Lover mer penger

Han mener den eneste løsningen er å bygge mer.

— Vi må se på hvilke muligheter vi har til å snu oss rundt. Om vi kan se på reguleringsendringer og om vi kan gjøre det enklere med prosjektutvikling av nye boliger. Vi ser også på muligheten til å bygge såkalte gjennomgangsboliger på kommunal eiendom, det vil si brakkeleiligheter. Men vi må diskutere om det er akseptabelt å lage leiligheter i brakker. Vi har brukt altfor mye penger på dyre hus. Folk har ikke behov for eneboliger, de trenger tak over hodet, sier Harkestad, som lover at det vil komme penger til nye boliger i neste års budsjett.