Her skal bosset suges inn

Bosset fra store deler av Bergen sentrum skal ende opp her - i en terminal i Jekteviken.

SKAL BLI GRØNN: Slik er den nye bossterminalen i Jekteviken tenkt plassert.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Torsdag behandler komité for miljø og byutvikling reguleringsplanen for ny bossugterminal i Jekteviken, på den såkalte gassverktomten ved Torborg Nedreaas gate.

Terminalen skal være sluttpunktet for den første delen av bossuget, som i flere år er blitt bygget ut i Bergen sentrum. Etter hvert som systemet skal settes i drift, vil husholdningsavfallet fra Nøstet, Nordnes, Nygårdshøyden og Møhlenpris bli sugd gjennom rør i bakken til den nye terminalen og inn i lufttette containere. Der blir containerne hentet av biler hver dag.

65 meter langt

Det nye terminalbygget blir to-tre etasjer høyt, og blir liggende ut mot den eksisterende godshavnen. Terminalen er rundt 65 meter lang og 19,5 meter bred.

Naboer har vært bekymret både for støy, eventuelle luktproblemer og at nybygget vil ta sol og utsikt. Fagetatens vurdering er at støyen vil være begrenset, og at et effektivt viftesystem vil kunne ta seg av den lukten som eventuelt oppstår. Det forutsettes at det bygges med støyabsorberende materialer ut mot veien.

BIR Bossnett AS ønsker også å etablere et offentlig grøntområde mellom den nye bossterminalen og det gamle gassverkbygget. Det er også planlagt å beplante både fasaden og taket til bossterminalen.

Positivt byråd

I langtidsplanene for området skal dessuten trafikken flyttes fra Torborg Nedreaas gate til en nyetablert havnegate, som vil bli plassert på utsiden av bossterminalen. Torborg Nedreaas gate skal da gjøres om til miljøgate. Disse planene avhenger imidlertid av medvirkning og finansiering fra både Statens vegvesen og havnevesenet, og lite eller ingenting har skjedd med planene de siste ti årene.

Byrådet skriver i sin innstilling at utbyggingen av bossnett og etablering av terminaler for håndtering av avfall er viktige deler av en moderne infrastruktur.

«Det er positivt at det legges til rette for etablering av en offentlig park i området og at terminalbygget får en utforming som bidrar til en opprusting av området, ved beplantning av deler av fasaden» skriver byrådet.

Reguleringsplanen skal endelig vedtas av bystyret.

Publisert: