- Ikke snakket med Grete på ti år

Eksstatsråd Grete Knudsen advarer i sin ferske bok mot å velge Jonas Gahr Støre til ny partileder. Støre sier han ikke vil bruke krefter på kritikken.

sz442c8a.jpg
VIL IKKE SNAKKE OM BOKBOMEN: Helseminister Jonas Gahr Støre, her sammen med Trond Giske.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg har ikke lest boken, men fått gjengitt noen av sitatene, også noen som berører meg. Jeg har ikke møtt eller snakket med Grete Knudsen på over ti år, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Han deltar i dag på en rekke ulike debatter om helsepolitikk i forbindelse med Arendalsuka.

-Nå bruker jeg tiden på valgkamp for Arbeiderpartiet og har ikke tenkt å bruke krefter på debatt om gårsdagen med Grete Knutsen, fastslår Støre.

Flagg-kritikk

I boka Basketak som kommer ut bare fire uker før valget, gjør eksstatsråd Grete Knutsen det klart at hun er skeptisk til å velge Jonas Gahr Støre til ny leder i Arbeiderpartiet den dagen Jens Stoltenberg går av.

«Jeg stiller meg i det hele tatt undrende til at Arbeiderpartiet i en krevende gjenreisningsprosess skulle våge å satse på en person som ikke er bedre forankret i medlemsorganisasjonen» , skriver den tidligere Ap-toppen og eks-næringsministeren.

Eksstatsråd Grete Knudsen mener Støre ikke er godt nok forankret i arbeiderbevegelsen.

Et av Knudsens ankepunkter er avsløringen iVG i maiom at Støre ikke flagget hjemme på Ris i Oslo Vest på 1. mai, noe grasroten i Arbeiderpartiet reagerte på.

Det gjorde også Knudsen:

«En bagatell? Nei, ikke for oss som har et brennende hjerte for arbeiderbevegelsen. Som statsråd bør han vite hva som er kultur i den bevegelsen han ønsker å gjøre karriere i », skriver hun.

Høyre-anklager

Knudsen anklager Støre rett ut for å ha vært høyremann, og for å ha tatt en mistenkelig hurtig vei fra embetsmann til politiker - og fra Høyre til Arbeiderpartiet.

— Den raske omvendelsen fra høyremann til Ap-politiker var forbløffende lett, skriver hun og sier rett ut at «det står for meg som en aldeles fremmed tanke at en person som så å si er uten organisasjonserfaring fra Ap, skal rykke til topps» .

Helseministeren harselv innrømmet at han på 80-tallet søkte jobb som politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Det var i 1988, da Gro Harlem Brundtland var statsminister.

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, beskriver boken til eksstatsråd Grete Knudsen (Ap) som en bombe i valgkampen.– Jeg var 27 år da jeg søkte. Jeg var ung og søkende. Det er 21 år siden nå, sa Støre til Dagbladet.no i 2008. Støre fikk tilbud om å tiltre i stillingen hos Høyre, men takket ifølge NRK nei av personlige årsaker.

Støre har selv i ettertid sagt det var fordi han ikke følte seg komfortabel med å jobbe for Høyre.

- Ingen kommentar

Statsminister Jens Stoltenberg får også gjennomgå i den nye boken. Knudsen beskriver statsministeren som konfliktsky.

Stoltenberg er i dag på valgkampturné i Telemakr og Vestfold.

— Jeg kan ikke kommentere innholdet i en bok jeg ikke har lest, skriver Jens Stoltenberg i en SMS til Aftenposten.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015

Les mer om dette temaet

  1. Grete Knudsen fyrer løs mot Ap-topper i ny bok

  2. - Hun har onde hensikter