Ble skiltet sagd ned i sinne?

Krangelen om stedsnavnet har pågått i over 100 år.

Da Statens vegvesen satte opp et skilt i veikanten på Votlo på Osterøy med påskriften «Vatle», kom flere generasjoners navnestrid til overflaten.

Saken har gått som en føljetong i lokalavisen Bygdanytt gjennom sommeren, og vegvesenet har uttalt at de ville endre navnet tilbake til det offisielle — Votlo.

— Trolig har noen beboere tatt kontakt med Mesta for å skifte navnet til Vatle, sa overingeniør skiltansvarleg Svein Holmedal i Statens vegvesen.

Han rakk ikke å bytte før noen rev skiltet ned denne uken.

Skrevet på ti ulike måter

— I navneboken til Osterøy kan du se at stedet er skrevet på ti forskjellige måter opp gjennom, sier lokalhistoriker og forfatter Leif Vatle til bt.no.

Wotle, Wathle, Vatle, Votle og Vasle er alle navn som har vært i bruk.

Naboer har kranglet på grunn av dette Lokalhistoriker Leif Vatle

83-åringen Vatle er født på Votlo som da lå i Haus kommune. Etternavnet røper hva han mener er det riktige stedsnavnet, men det er langt fra alle enige i.

— Det har vært ganske mye strid, i hvert fall muntlig, og det har vært sterke følelser i sving. Alle som heter Vatle, ville holde på det navnet. Naboer har kranglet på grunn av dette.

«Høres kanskje finere ut»

Trolig henspiller Votlo på «den våte elven», og ifølge Leif Vatle mener det nye og foreløpig siste navnet kan ha blitt vedtatt på et bygdemøte.

— Jeg har aldri skjønt hvem som bestemte det. Jeg lurer på om det kan ha vært et bygdemøte rundt krigen der det ble flertall for Vatlo. Det høres kanskje finere ut, sier Vatle.

Dikteren Martin Votlo er av dem som benytter det offisielle navnet.

Ifølge Wikipedia kommer det trolig av «vetle å», i motsetning til den store elven på andre siden av fjorden. Det har bodd mennesker i bygden i 4000 år.

— Bygdestriden om navnet kan jeg huske allerede fra barndommen. Da jeg var ung, het det Vatle. Da jeg kom hjem igjen, ville de skifte til Votlo. De påstår at det har med elven å gjøre, sier historikeren.

Har kranglet siden 1800-tallet

Da bestefaren i 1898 kjøpte gård på Votlo og tok navnet Vatle, ble slekten involvert i en navnekrangel som fortsatt pågår.

Og nå er altså skiltet borte. Ifølge Bygdanytt har de fått tips om det kan være en uheldig kantklipper som har vært på ferde, eller regelrett hærverk.

— Entreprenøren er pliktig til å få opp igjen skiltet, sier avdelingsingeniør Oddmund Krunenes ved Bergen distriktsvegkontor til bt.no.

Han tviler på at de vil anmelde saken.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller kontakt journalisten

REVET NED: Slik så det ut tirsdag ettermiddag. Nå er også navneskiltet forsvunnet. PREBEN VIK, BYGDANYTT