Fikk mamma til å stumpe røyken

Datterens frykt for at hun skulle røyke seg i hjel, gjorde Katrine Johanson-Fjellskånes røykfri.

VAR STORRØYKER: Katrine Johanson-Fjellskålnes røykte 20 sigaretter om dagen. Datteren Ariane fikk henne til så slutte.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg har hørt på reklame at lungene kan bli svarte, og at de som røyker dør fortere. Jeg så på røykpakkene til mamma at det var farlig. Jeg tenkte nesten hver kveld at mamma kunne dø. Derfor ba jeg henne pent om hun kunne slutte til bursdagen min, sier Ariane Johanson-Fjellskålnes.

Strekke seg langt

1000 engelske barn er intervjuet om røyking. 98 prosent av dem vil at foreldrene skal slutte å røyke, og de er villige til å strekke seg langt for å få det til.

— Jeg har aldri ønsket å være en røyker, og var sint på meg selv fordi jeg røykte. Da Ariane sa at hun ville ha en mamma som ikke røyker, ble det avgjørende, sier tobarnsmor Katrine Johanson-Fjellskålnes fra Bergen.

Hun røykte fra hun var 18 år til hun ble 31, minst en 20-pakning om dagen. Hadde hun to sigaretter igjen på kvelden, måtte hun ut og kjøpe en ny pakke i tilfellet barna ble syke eller våknet om natten.

Nedtellingen mot tiårsdagen i mars ble tøff. Ariane talte sigarettene i pakken. Men da bursdagen kom, var moren røykfri.

— At Ariane er så urolig for røykingen, har hjulpet meg de gangene jeg ble røykesyk. Jeg kan ikke skuffe henne, sier Katrine Johanson-Fjellskånes.

— Det er flott at mamma har sluttet. Hun får ikke begynne igjen, sier Ariane.

100.000 barn røyker passivt

100.000 norske barn utsettes for passiv røyking hver eneste dag. Nesten alle ønsker at foreldrene skal stumpe røyken. Først og fremst er barna, som Ariane, redde for at foreldrene skal bli syke og dø.

I dag lanserer Helsedirektoratet en ny tobakkskampanje med passiv røyking og barn som tema.

1000 britiske barn mellom 7 og 13 år har svart på spørsmål om foreldrenes røyking, og 98 prosent ønsket at mor og far skulle slutte å røyke. Undersøkelsen er bestilt av det britiske helsedepartementet.

Nesten like mange av barna sa at de var bekymret for foreldrenes helse. Over halvparten sa de ville ønske seg til jul at foreldrene sluttet å røyke. 73 prosent var redde for at foreldrene skulle dø av røykingen.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, mener den britiske undersøkelsen kan overføres til norske forhold.

Frykter mamma skal dø

— Det er liten grunn til å tro at barn i Norge ser annerledes på dette. Vi vet at også norske barn er bekymret for foreldrene sine, for at de skal dø eller bli alvorlig syke. Mange barn synes det er ubehagelig at de voksne røyker, sier Hafstad.

Hun tror mange barn er godt opplyst om at tobakk er helseskadelig.

De britiske barna ville strekke seg langt for å få røykfrie foreldre

80 % sa de ville rydde rommet hver dag

78 % ville gjøre leksene hver dag

76 % sa de ville gå til sengs når de ble bedt om det

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) regner med at 12 prosent av alle barn under 17 år er utsatt for passiv røyking i Norge. Ifølge Hafstad innebærer det at rundt 100.000 barn eksponeres hver dag for passiv røyking i hjemmet.

Sykehusinnleggelser

— Det er overraskende høyt. De fleste tror at voksne ikke røyker i nærheten av barn, men slik er det ikke. Man tror man beskytter barna, men man gjør det ikke. Det er et tall vi må ta på alvor. Vi vet at passiv røyking gir helseskader, som medfører sykehusinnleggelser, astma og luftveisinfeksjoner. Undersøkelser fra andre land har dokumentert at passiv røyking kan føre til spedbarnsdød. Vi har ikke sikre tall på det i Norge, men hvis vi legger til grunn tall fra Storbritannia, kan passiv røyking føre til at noen ytterst få barn dør hvert år også i Norge, sier Hafstad.

Publisert: