- Skambitt og kastet i vannet

Bøndene fant sauen sin flytende i vannet. De mener den er blitt drept av en hund og dumpet av eieren.

REAGERER: Didrik Fasmer tror en hundeeier har kastet sauen hans i vannet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Sauebøndene Didrik Fasmer og Erling Oppedal gjorde store øyne da de fant en av sauene sine ihjelbitt søndag. De fant sauen i vannkanten langs turveien mellom Ørnefjellet og Vassenden i Alvøen.

— Vi ble oppringt av en turgåer som hadde funnet den flytende i vannet. Da vi tok den opp så vi at den var skambitt i hodet, sier Oppedal til bt.no.

Oppgitte eiere

Den populære turveien blir flittig benyttet av mange mennesker - også av hundeeiere. Oppedal og Fasmer har erfaring med rev som jakter på lam, men i dette tilfellet tror de det er en hund som har gått løs på sauen, og at hundeeieren har kastet kadaveret i vannet.

— Hodeskallen er delvis knust og sauen er så stor at det ikke kan ha vært en rev. Trolig har hundeeieren sett hva som skjedde, kastet sauen i vannet og satset på at den sank, sier Oppedal.

Fasmer er enig. Han tviler sterkt på at hunden selv kan ha dratt sauen til vannet.

— Vår teori er at en hund har stukket av fra eieren. Vi ble helt forferdet da vi fant sauen vår på denne måten, men det som virkelig irriterer er at ingen har gitt oss beskjed. Av hensyn til sauen burde vi fått vite hva som hadde skjedd, i steden for at den ble kastet i vannet, sier han.

- Si ifra

Bøndene har drevet med sauer i fem-seks år. I sommer har de rundt 50 sauer på beite i turområdet. Fasmer forteller at de har hatt veldig lite problemer tidligere, og sier de ikke hadde reagert så sterkt om de bare hadde fått vite om uhellet.

— Folk må ta ansvar. Går noe galt, er det normalt å si ifra. Man må ordne opp for seg, sier Fasmer, som legger til at det økonomiske ikke er av betydning for dem.

Medbonde Oppedal mener eieren av hunden bør tenke seg om hvor trygt det er å beholde den.

— Hvis den kan skambite en sau, kan den være farlig for mennesker og barn også, sier han.

Tror det er hund

Nils Reither er veterinær for sauene i Alvøen, og etter å ha sett bildene sier han at det er liten tvil om at det er en hund som har bitt sauen.

— Det er for store bittmerker til å være rev. En rev ville heller ikke ha forlatt et nedfelt bytte, sier Reither.

Av samme grunn tror han heller ikke det er noen andre rovdyr.

— De ville ha spist på byttet, de ville ikke ha etterlatt sauen i hel tilstand. Har har det trolig vært noen hunder der jaktinstinktet har kommet opp, sier veterinæren.

Også han tror noen må ha kastet sauen i vannet.

— Det er lite sannsynlig at en hund har trukket den i vannet eller at sauen har prøvd å legge på svøm. Det er ikke noe sauer egentlig gjør, sier han.

Mener det er en politisak

- Hva synes du om det som har skjedd?

— For det første er det en trist sak. Det er dyrevernmessig et problem. Båndtvangen kan ikke være overholdt. Men det verste er at folk prøver å dekke over, og at de ikke er voksne nok til å melde fra. At noen er så unnfallende er det som er mest provoserende, sier Reither.

- Hva burde ha vært gjort?

— Man burde ha prøvd å få tak i saueeier. Langs gjerdene henger det skilt med telefonnummer til eierne. Man kunne eventuelt gått ned på gården og spurt hvem som helst der. Unnfallenheten er nesten så man burde melde det til politiet, sier veterinæren.

Trenger ikke være farlige

Han tror ikke hundene som har bitt sauen nødvendigvis er farlige.

— Hvis du har to middels viltre hunder som kommer over løpende sau, kan jaktinstinktet komme. Det trenger ikke være farlige hunder, og de trenger ikke nødvendigvis avlives, sier Reither.

ILLE: Sauen har tydelige merker etter bittene. Mest sannsynlig stammer de fra en eller flere hunder.
Sau4.JPG
Publisert: