The winner takes it all

Kampen om damene er i gang.

KONGEN PÅ HAUGEN: Snart kommer damene og seierherren får pare seg med alle sammen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Vi legger oss inn i teltet før det blir mørkt om kvelden. Tidlig neste morgen våkner vi av spillet og kneppelydene tiuren lager, forteller Lars Lid Trana fra Bjørgum på Voss.

Tiurleik i 30 år

På tampen av påsken var han og barna Mads og Mona på årets første tur til spillplassen en halvtime unna huset på Bjørgum. Der er det satt opp telt med kamuflasje, slik at tiuren ikke skal bli forstyrret.

— Jeg var med på dette første gangen for 30 år siden. Barna mine har vært med fra de var tre-fire år gamle. Det var de som var ivrigst for å komme seg ut denne gangen. Egentlig er det litt i tidligste laget, sier Lid Trana.

Spillplassen som ligger mellom Bordalen og Hardanger er regnet for å være en av de største på hele Vestlandet. Hver vår kjemper opp mot 15 tiurer om plassen.

Får parre seg med alle

Tiurleiken er et urgammelt spill, som sørger for at den sterkeste tiuren på spillplassen får føre sine gener videre. Seierherren får pare seg med alle røyene som er representert på spillplassen. Spillet foregår i perioden fra april til mai.

— Så tidlig på våren som nå er det mest revirhevding på plassen. Men om en 14 dagers tid er spillet på topp. Da kommer røyene og det kan bli skikkelige slosskamper, sier Lid Trana.

Vær forberedt

Lydene består av knepping, klunking og sliping (som lyden fra en slipestein). Røyen har en mindre fremtredende kaklelyd.

Ønsker du å oppleve tiurleik på nært hold må du kjenne til en spillplass. Det er også viktig å vite hvordan man skal oppføre seg for ikke å skremme fuglen.

— Tiurleik er spesielt. Det er viktig at man går inn i teltet før det blir mørkt og blir værende der inne til leiken er ferdig neste morgen, sier Lid Trana.

Skal du på tiurleik? Diskuter saken her.

UNGE FOTOGRAFER: Mads (8 år) og Mona (11 år) er allerede veteraner på tiurleik.
Publisert