Svimeslått på såpeglatt fortau

Her blir 95-åringen tatt hånd om etter å ha falt på glatten. Men faktisk er det færre bruddskader i Bergen denne vinteren enn i fjor.

SLO SEG KRAFTIG: 95-åringen fraktes bort i ambulanse etter å ha falt i Kong Oscars gate. - Det var svært glatt på fortauet, sier operasjonsleder Bjarne Flokenes ved Hordaland politidistrikt. Det skal etter forholdene stå bra til med kvinnen. FOTO: Ronald E. Hole.
  • Elin Elvsås
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Og om noen skulle tro at kulden har gjort arbeidsdagene på Bergen legevakt enda travlere enn tidligere år, så er det feil.

— Det ser ut til at folk tar hensyn til seg selv, sier overlege Bjarte Nore.

I kuldeperioden den siste måneden har Legevakten behandlet færre astmapasienter og omtrent like mange brudd som samme periode året før.

Man kan bare spekulere i om svineinfluensavaksinen kan ha hatt en gunstig effekt på astmapasientene .

Rolig dag

Gårsdagen var også relativt rolig dag, ifølge overlegen.

— Vi har noen fall på isen, men det er jo noe vi pleier å ha. Det har ikke vært noe spesielt stor pågang på grunn av kulden om verken kirurgiske eller medisinske spørsmål.

Eldre mennesker som faller på glattisen har stor risiko for å brekke lårhalsen, på grunn av benskjørhet. Yngre stpr i fare for å brekke armen mens de tar seg for i fallet.

— Dette er de klassiske vinterbruddene og vi er midt i høysesongen for slike skader. Likevel er antall brudd omtrent det samme som året før i samme periode.

De siste tre ukene har 36 pasienter brukket lårhalsen, mens det tilsvarende tallet var 42 året før. 190 har fått behandling for underarmsbrudd ved Bergen legevakt, mens det var 214 i fjor i samme periode.

Les også

Slik kler du kulden ute

Mindre pågang i høysesongen Ifølge Nore er vi også nå midt i høysesongen både for virussykdommer og kulde og vanligvis vil det føre til legevaktbesøk for mange astmatikere. Kulden forverrer astmaen for mange. Likevel har det kommet færre pasienter.

— Man kan bare spekulere i om svineinfluensavaksinen kan ha hatt en gunstig effekt på astmapasientene.

— Det har også vært mye fokus på god hygiene, sier overlegen, men han understreker at talmaterialet er for lite og måleperioden for kort til at man kan dra noen bastante konklusjoner.

Mens Legevakten i Bergen hadde 21 astmapasienter i år, hadde de 29 i fjor. Åsane Legevakt hadde åtte i år, det er to færre enn i fjor. Loddefjord Legevakt hadde seks astmapasienter i år, mot 16 i fjor. Ved Fana legevakt var bare åtte til behandling mot hele 21 i samme periode i fjor.

Publisert
BT anbefaler

Tom var lei av regnet i Bergen. Så havnet de på samme tur.

Det var bekmørkt, og Pamela de la Vega Jimenez begynte for alvor å bli bekymret.

Mest lest akkurat nå

  1. «Brann er over midten. Det er noen år siden.»

  2. Emilie får kramper i foten mange ganger daglig

  3. 121 nye smittede i Bergen

  4. Varebil fikk stans i Nygårds­tunnelen: Anmeldt for «dårlige sommerdekk»

  5. Her signerer de avtalen om bybane langs Bryggen. Sjekk hva de er enige om.

  6. Brannvesenet: To ATV-oppdrag i snølagt terreng