- Han har vært ekstremt brutal

Bistandsadvokat om tiltaltes overgrep mot 80-åringen.

BISTANDSADVOKAT: Anna-Marie Berg.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Med nesten femten års mellomrom skal 34-åringen ha gjort seg skyldig i to overfallsvoldtekter: Mot en 16 år gammel jente i Olsvik i Bergen i 1996, og mot en 80 år gammel kvinne i en kjeller i Bergen sentrum i 2010.

— Ja, sa 34-åringen med et kort nikk på spørsmålet om skyld. Han sto oppreist da dommeren leste tiltalen for ham.

Anna-Maria Berg, som er bistandsadvokat for begge ofrene i saken, sier den nå 81-årige kvinnen er påført store skader.

Les også

- Det spiller ingen rolle om du er 80

— Det gjelder både psykisk og fysisk. Disse skadene har i stor grad ødelagt resten av livet hennes. Hun har måttet sluttet i arbeid på grunn av skadene, sier Berg.81-åringen selv forklarte i retten i dag at hun sliter med redselsminner og smerter, og at hun ser gjerningsmannen for seg.

- En sterk dame

— Dette var en sterk dame. Men etter overgrepet... Hun hadde tenkt å jobbe en god stund til. Nå føler hun seg veldig redusert og prøver å legge denne saken bak seg, sier bistandsadvokaten.

For 81-åringen ble det, ifølge Berg, en ekstra påkjenning da drapssaken på Os kom første nyttårsdag i år.

— Det er jo også et svært gammel offer og nesten likt hendelsesforløp. Min klient trodde også at hun skulle dø, sier Berg.

— Os-saken har reaktivert for henne det overgrepet hun selv ble utsatt for. Det gir henne tankekjør og flashbacks, sier Berg.

- Blandete følelser

For kvinnen som ble voldtatt av tiltalte i 1996, da hun var 16 år, var det et sjokk at saken hennes ble tatt opp igjen. Det forteller Berg. Denne kvinnen, som nå er i 30-årene, vitnet selv i retten i dag. Saken hennes ble opprinnelig henlagt.

Men etter voldtekten i Bergen sentrum høsten 2010, ble den tiltalte 34-åringen knyttet til begge voldtektssakene gjennom DNA.

— Hun hadde jobbet lenge med å legge saken bak seg. Nå har hun litt blandete følelser rundt rettssaken, men er selvsagt glad for at gjerningsmannen er tatt, sier Berg.

Den yngste kvinnen krever 250.000 kroner i oppreisningserstatning for overgrepet, mens 81-åringen krever 350.000 kroner. Kvinnene legger også ned krav om 200.000 kroner i erstatning for diverse utgifter og tapte inntekter.

Publisert