Politiet vurderte å arrestere én til

Enda en AUF-er ble mistenkt for å være terrorist på Utøya. Oppførselen hans vakte politiets interesse.

INNSATSLEDER: Innenfor døren er utstyret til utrykningsenheten i Nordre Buskerud lagret. 22. juli var det tidligere Delta-medlemmet Håvard Gåsbakk politiets innsatsleder ved aksjonen på Utøya, og mannen som arresterte Anders Behring Breivik.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

To personer ble pågrepet av politiet på Utøya, Anders Behring Breivik og en 17 år gammel gutt. I tillegg vurderte politiet å arrestere en tredje person blant AUF-medlemmene.

Håvard Gåsbakk var innsatsleder på Utøya og politimannen som pågrep Anders Behring Breivik. Gåsbakk bekrefter at de vurderte å pågripe den tredje personen på Utøya.

—  De andre politifolkene kom med folk til meg. Det var en annen med et spesielt reaksjonsmønster. Vi kunne ikke ta sjanser, og derfor måtte vi vurdere hver enkelt, sier Gåsbakk.

Les også

[No available link text]

Personen ble vurdert som mistenksom på grunn av oppførselen.— Det var et spesielt reaksjonsmønster hos ham som gjorde at vi lurte på det, sier innsatslederen.

«Tredje terrorcelle»

Etter en vurdering ble han likevel ikke arrestert. Det ble derimot en 17-åring, slik VG tidligere har skrevet. 17-åringen, opprinnelig fra Tsjetsjenia, ble påført håndjern og holdt i forvaring i hovedhuset på Utøya. I etasjen over ble Anders Behring Breivik holdt.

Om kvelden ble han ført til politiarresten i Hønefoss. Først neste morgen, etter et avhør, ble 17-åringen sluppet fri. Da hadde foreldrene fortsatt ikke hørt noe fra eller om sønnen sin.

Ifølge ham selv reagerte flere på at han virket så uberørt av situasjonen.

En hovedårsak til at politiet vurderte flere terrorister, var at de hadde fått inn meldinger om dette. Helt inntil fem personer ble rapportert inn til politiets nødnummer. Breivik selv varslet før han reiste over med MS «Thorbjørn» at flere «politifolk» var i anmarsj.

Da han ble pågrepet, skal Breivik også ha påstått at det fantes en tredje terrorcelle som ennå ikke hadde slått til.

Sikre klokken fem

Først på morgenkvisten kjente politiet seg relativt sikre på at det ikke var flere potensielle gjerningsmenn igjen på Utøya.

— Etter hvert som tiden gikk, tenkte jeg i hodet mitt at det neppe var flere. Noen kunne ha svømt unna eller rømt, sier Gåsbakk.

Klokken fem på morgenen avsluttet politiet totalsikringen av politiets kommandoplass ved hovedhuset på Utøya. Da tok Kripos og deres krimteknikere over åstedet. Inntil da hadde de hatt såkalt kringvern for å sikre seg mot overraskelser.

Gåsbakk var inntil 2008 i Delta-styrken, som er kallenavnet på landets nasjonale beredskapstropp. Selv var han hjemme og lagde middag da de første meldingene om massakren kom.

—  Fra jeg dro hjemmefra til pågripelsen, tok det under 45 minutter, sier Håvard Gåsbakk.

Den første nødtelefonen til Nordre Buskerud politidistrikt ble registrert klokken 17.26. Breivik ble pågrepet 61 minutter etterpå. Da var han på vei til skolestuen på øyen, et sted der nærmere 50 ungdommer hadde barrikadert seg.

Trodde det brant

Den første politipatruljen som kom til Utvika, meldte over sambandet at det brant på Utøya. Røyken kom fra banen, og skal ha vært forårsaket av en røykbombe.

Da Delta-troppen kom, var det ikke lenger spor etter noen brann. Derfor påvirket ikke røyken politiets aksjon på Utøya.

Publisert: