Nytt hjem for Nordahl Rolfsens statue

Støvet er blitt børstet av statuen til ære for lesebokpionéren Nordahl Rolfsen. Nå skal «Lesende gutt» endelig få føle ekte bergensvær.

Publisert Publisert

PANORAMAUTSIKT: Med Ulriken og Landås kirke i bakgrunnen, og plassering direkte foran biblioteket til Landås skole, er Det Nyttige Selskab godt fornøyd med valget av lokasjon. Foto: Marita Aarekol

  • Mats Arnesen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Denne statuen heter «Lesende gutt». Det håper jeg gjør at dere vil lese mye, gutter.

Børje Helander ble møtt med høylytte «ja» og «nei» der han sto foran elevene han er rektor for på Landås skole.

Nesten 16 år etter at statuen av billedhogger Nils Aas først ble avduket av Dronning Sonja, skal den få nytt liv i hjertet av skolegården på Landås skole. Den har lenge vært på lager i kjelleren til Bergen Offentlige Bibliotek, etter at den ble offer for ombygging i ankomsthallen der statuen opprinnelig var plassert.

Ut av mørket

– Han har på mange måter kommet hjem. Nordahl Rolfsens vei er kun ett steinkast eller tre fra her vi står i dag, sier Trond Bogsnes.

Han er, sammen med Atle Maurseth og Reidar Storaas, til stede for å avduke statuen. Alle tre tilhører Det Nyttige Selskab og har på ulike tidspunkt vært viktige for å få statuen laget og frem i lyset.

Minnesmerket sto opprinnelig på en tresokkel da den kalte biblioteket sitt hjem. For at statuen skulle kunne være utendørs har Det Nyttige Selskap det siste halvannet året vært på jakt etter midler til å investere i en ny sokkel. Da det var på plass, var nye Landås skole et naturlig valg av flere grunner.

– Det var viktig for oss at den kom opp fra kjelleren og til et område som lokalbefolkningen bruker aktivt. Dessuten ønsket vi at statuen skulle stå et sted der barn har tilgang til den. Vi har senket høyden på sokkelen nettopp for at barna skal kunne forholde seg til den, sier Atle Maurseth.

Les også

Strilen som ble byhistoriker

BRUKSKUNST: Elever ved Landås skole lot ikke anledningen til å ta en nærmere titt på den nye statuen gå til spille. Foto: Marita Aarekol

En gigant i sin samtid

Det Nyttige Selskab har siden slutten av 1990-tallet vært pådrivere for å fremskaffe et minnesmerke av forfatteren. Rolfsen ble født i Bergen i 1848 og i anledning 150-årsjubileet for hans fødsel forsøkte Storaas med flere endelig å få på plass et minnesmerke i fødebyen.

Som «lesebokens far» var Rolfsen en gigant i sin samtid og over åtte millioner kopier av hans verk «Læsebog for folkeskolen» er blitt produsert.

– Dette er et uhørt antall i dag, og viser hvor mye han betydde for den norske skolen i lang tid. Han ville samle og skrive tekster som var forståelig for alle, sier Bogsnes.

Tre generasjoner nordmenn vokste opp med Rolfsens skoleverk og utallige barn har lært å lese som en følge av hans arbeid.

– Det heter gjerne at det var Nordahl Rolfsen som gjennom sitt store lesebokverk lærte det norske folk å lese, skriver Bognes i en pressemelding.

Les også

Debatt: Takk til entusiastene i Det Nyttige Selskab

SANG: Avdukingen av minnesmerket ble behørig feiret med sang fra elever og taler fra Det Nyttige Selskab ved Trond Bogsnes og rektor Børje Helander. Foto: Marita Aarekol

Mangel på heder

Rolfsen spilte også en avgjørende rolle i utformingen av skriftspråket i Norge i første halvdel av 1900-tallet. Kulturhistorikerne har viet Rolfsen mye omtale som nasjonsbygger for hans rolle da Norge ennå var en ung nasjon. Til tross for dette er han av mange en glemt skikkelse.

Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1912, men fikk ingen andre æresbevisninger i sin levetid eller etter. Norsk biografisk leksikon beskriver mangelen på heder og ære på følgende måte: «En bortgjemt plass i hovedstaden bærer hans navn, det samme gjelder en gatestump i Bergens utkant. 2001 ble det avduket en skulptur til hans ære i fødebyen. Den står i vindfanget til Bergen offentlige bibliotek og fremstiller et lesende barn. Nede på siden av sokkelen kan man, i halvmørket, skimte forfatterens navn».

Biografene kan trøste seg med at Nordahl Rolfsen igjen er fremme i lyset.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Skulpturen «Lesende gutt» blir slaktet

  1. Bergen
  2. Dronning Sonja
  3. Norge
  4. Lokalhistorie