- Et helt åpenbart brudd på alkoholloven

Ringnes delte ut gratis alkohol på NHH-arrangement – stikk i strid med loven.

Publisert:

GRATIS ØL: Under et to-timers arrangement i Aulaen på NHH delte ølprodusenten Ringnes ut gratis øl til i underkant av 300 studenter. - Stikk i strid med alkoholloven, sier jussprofessor. Foto: Odin Jæger

Fredag 17. februar arrangerte Klubb- og Kulturutvalget på Norges Handelshøyskole «Full Moon Party» på skolens område. I forkant av arrangementet hadde øl-giganten Ringnes gratis ølsmaking.

– Ringnes arrangerte ølsmakingen for å feire den nye samarbeidsavtalen mellom Norges Handelshøyskoles Studentforening og ølprodusenten, sier NHH-student, Kristoffer Bakke.

Det var handelshøyskolens egen studentavis, K7Bulletin, som først omtalte saken.

Bakke anslår at mellom 300–400 studenter var innom og at han opplevde at det ikke var restriksjoner på hvor mye man kunne drikke.

– Det var veldig god stemning og mange forskjellige ølsorter. Både arrangementet og ølsmakingen var gratis, sier Bakke.

– Grovt brudd på alkoholloven

– Det er helt åpenbart at Ringnes her bryter med alkoholloven, sier Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen.

Marthinussen viser videre til alkohollovens paragraf 8–6a, som forbyr utdeling av alkohol i forbindelse med markedsføring.

BRYTER LOVEN: - Lukket arrangement eller ikke - Ringnes har ikke lov å dele ut gratis øl til konsumenter, sier jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen. Foto: Universitetet i Bergen

– Den eneste situasjonen Ringnes kunne delt ut gratis alkohol i, er dersom de skulle lære opp noen av studentene til å stå i baren – altså en ren bransjesituasjon. Dette er rett og slett et grovt brudd på alkoholloven, sier Marthinussen.

Jussprofessoren forklarer at det verken er lov å markedsføre eller dele ut alkoholsmaksprøver – lukket arrangement eller ikke.

– Her burde Ringnes, som en seriøs aktør, vite at dette er imot lovverket og at dette var ren reklame for å befeste studentenes forhold til ølen, sier Marthinussen.

Ringnes: – Oppfylte ikke våre krav

K7Bulletin får bekreftet av Vaktkorpset i NHHS at fredagens arrangement ikke var lukket og at «hvem som helst med billett kunne komme inn».

Ringnes forteller at de ble bedt av studentforeningen for å markere en kontraktovertakelse og presentere den nye portofølgen.

– Vi var tydelige på at dette skulle være et lukket arrangement og at det skulle ligge lister over de inviterte i dørene, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Ringnes hadde regnet at hver deltaker skulle få to-tre enheter per deltaker. Bergens Tidende har fått opplyst at arrangementet hadde kapasitet til mellom 300–400 deltakere, men Bruusgaard kunne ikke bekrefte dette.

– I ettertid fikk vi opplysninger om at arrangementet ikke har oppfylt våre krav som lukket arrangement. Vi ser også det at vi, som profesjonell aktør, burde vært helt sikre på at standardene våre ble tilfredsstilt. Spesielt siden vi har hadde å gjøre med unge og uerfarne mennesker, sier Bruusgaard.

Gjennomgang av interne rutiner

Han forteller at Ringnes nå, som en konsekvens av fredagens hendelser, internt går gjennom sine rutiner.

– Dette gjør vi for å være helt sikre på at det ikke reises spørsmål om brudd på alkoholloven på arrangement vi er delaktige i. Slike arrangement skal være rettet mot kunder – ikke mot konsumenter.

– Hvordan er det mulig å ikke se på utdeling av gratis alkohol, til mellom 300–500 studenter, som reklame rettet mot konsumenter?

– Dette skulle være et lukket arrangement og vi kommer ikke til å være med på lignende arrangement med mindre vi er sikre på at alkohol blir servert i formål med opplæring. Eksempelvis at vi lærer opp de som skal stå i baren.

På spørsmål om Ringnes innrømmer brudd på alkoholloven, svarer Bruusgaard at de i fremtiden skal være mer nøye på at arrangementer de deltar i må oppfylle deres krav.

– Vi legger oss helt flat

– I helgen ble vi gjort oppmerksom på at vi hadde gjennomført et mulig brudd på alkoholloven under fredagens arrangement. Mandag tok vi kontakt med Skjenkekontoret for å fortelle dem dette og få hjelp til å finne ut av hva vi gjør nå, sier leder for studentforeningen på NHH, Mats Erik Wøien.

BEKLAGER: Leder i Kjernestyret til studentforeningen til NHH, Mats Erik Wøien, sier de legger seg flat etter bruddet på alkoholloven. Foto: NHH

Woien sier de nå legger seg helt flat og beklager lovbruddet, men understreker at de hadde vakthold under hele arrangementet som kontrollerte alkoholinntaket til deltakerne.

– Nå samarbeider vi tett med Skjenkekontoret for å finne ut hva som gikk galt og hvordan vi kan unngå slik i fremtiden, sier Wøien.

Hvilke konsekvenser dette får, har ikke studentforeningen noe kjennskap til.

Publisert: