Streik stopper etterforskning

En streik vil føre til at forbrytelser i Bergen ikke blir etterforsket.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det sier Ivar Hellene, leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

— Skjer det et drap, er det ikke sikkert vi har kapasitet til å etterforske det slik vi burde. For de fleste krimteknikerne vil bli omfattet av streiken, opplyser Hellene.

Det samme gjelder store deler av vold- og sedelighetsseksjonen.

Les også: Alt om streiken

— Også store deler av gjengangerseksjonen blir tatt ut. Disse etterforsker blant annet innbrudd og tyveri; det man kaller hverdagskriminalitet. Blir disse etterforskerne borte en stund, vil vi merke en klar økning i vinningskriminaliteten, frykter Hellene.

Riksmeklingsmannen om streikefaren Ingen trafikkontroll

Videre vil det bli full stopp på trafikkontroller. Hele trafikkseksjonen i Bergen tas umiddelbart ut.

— I tillegg blir samtlige hundepatruljer tatt ut. Det vil ramme eventuelle leteaksjoner, eller hvis det oppstår urolige situasjoner der man trenger skarpere virkemidler, sier Hellene.

- Hva blir de mest alvorlige konsekvensene på kort sikt?

— Vi har gjort uttak som vi mener ikke skal sette liv og helse i fare. Politi som skal sørge for ro og orden, skal ikke streike. Men sannsynligvis vil en del ordensoppdrag ikke bli prioritert siden vi har så få folk andre steder. Mest alvorlig er kanskje konsekvensene av manglende etterforskning.

Til sammen 94 politifolk vil streike i Hordaland politidistrikt. Ivar Hellene anslår at dette utgjør rundt 25 prosent av arbeidsstyrken.

- Etterforskerne får mindre hjelp

I tillegg til politifolkene vil også 62 stillinger organisert gjennom YS Stat tas ut i en eventuell streik.

— Det gjelder ansatte hos namsfogden i Bergen og en rekke administrativt ansatte i politidistriktet, sier Kåre Kvalvåg, rådgiver i Parat, som er en av arbeidstakerorganisasjonene under YS-paraplyen.

— Streiker disse, betyr det at politietterforskerne vil få mindre hjelp. Da vil etterforskningen gå tregere, sier Kvalvåg.

- Har kapasitet

Politimester Ragnar Auglend avdramatiserer mulige konsekvenser i en pressemelding:

— I første omgang vil ikke publikum merke dette direkte, siden det i hovedsak er ledere og mellomledere som er tatt ut. Politidistriktet vil nødvendigvis få en viss forsinkelse i saker til etterforskning, men dette skal ikke gå ut over innbyggernes sikkerhet, skriver Auglend.

Han forsikrer også at politidistriktet vil ha nok kapasitet til å etterforske alvorlige forbrytelser.

— Selv om mange krimteknikere blir tatt ut i streik, har den enkelte tjenestemann kompetanse og utstyr til å foreta den umiddelbare bevissikringen på et åsted.

Dersom det blir behov for hundepatruljer, har politidistriktet allerede forberedt dispensasjonssøknad for å kunne frita disse fra streiken.

Si din mening om lønnsoppgjøret her!

Publisert