Dette apparatet har gitt UP en ny og skremmende rekord for ruskjøring

For første gang har Utrykningspolitiet (UP) stoppet over tusen ruspåvirkede sjåfører på et halvår. Nytt testutstyr får mye av æren for den dystre rekorden.

AVSLØRER: Selv små mengder narkotika hos føreren kan avsløres av dette Drugtest-apparatet, som siden i fjor sommer er sendt ut til UP i hele landet. Apparatet analyserer spytt fra førere opp mot seks stoffgrupper: Kokain, opiater, benzodiazepiner, cannabis, amfetamin og metamfetamin. Foto: Utrykningspolitiet

 • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rykende ferske tall viser at UP stoppet et firesifret antall ruspåvirkede bilister i Norge første halvår:

 • Nøyaktig antall for perioden januar-juni er 1186.
 • Det er nesten 400 flere russjåfører sammenlignet med første halvår i fjor (se faktaboks).
  Tallet inkluderer både alkoholpåvirkning og førere som får utslag på narkotiske stoffer i spytt.
 • Les også: Skulle redde hest, fembarnsmor omkom
  De nye tallene er ennå ikke publisert av UP selv, men BT har fått tilgang til dem.

Gledelig og skremmende

— Det er første gang vi kommer over tusen på denne halvårsstatistikken, sier Roar Skjelbred Larsen, konstituert UP-sjef.

Han synes tallet dels er skremmende, dels gledelig. Han viser til beregninger som estimerer cirka 130.000 kjøreturer med rus i Norge, hver dag.

Les også:

Les også

Så mange vinket farvel til lappen på E39

— Det er et mål for oss å ta flere russjåfører, og jeg er tilfreds med at vi klarer det. Vi tar også flere for annen rus enn alkohol. På den andre siden er det stor fare forbundet med å kjøre ruspåvirket, så det er selvfølgelig ikke bra at så mange gjør det.

Nytt «supervåpen»

Ifølge Larsen er det ikke økning i kontrollerte som ligger bak at UP tar flere russjåfører. Han fremhever disse tre forklaringene:

 • Flere sjåfører må blåse i alkometer. Du kan bli bedt om å blåse også ved for eksempel en vanlig fartskontroll.
 • Mer målrettet og kunnskapsbasert utplukking av hvem som sjekkes. Bl.a. brukes nummergjenkjenningsutstyret ANPR for å velge ut de riktige kjøretøyene til politikontroll.
 • Sist, men ikke minst: Det nye apparatet Dräger Drugtest 5000, et analyseinstrument for spytt. Utdelingen av apparatet til UP-patruljer startet i fjor sommer og er nå i bruk i alle UP-distrikter. Det brukes til å avdekke seks stoffgrupper, for eksempel amfetamin, men ikke alkohol.
  — Med Drugtest kan vi avdekke mer rus, og lavere rusnivåer, enn våre politifolk klarer ved å se etter tegn og symptomer hos sjåføren, sier den fungerende UP-sjefen.

— Hvis vi kun baserer oss på tegn og symptomer, er reglene i dag slik at det kreves en grunn til å anta at en fører er ruspåvirket for å kunne teste sjåføren for eksempelvis puls og reaksjon på lys. Med Drugtest-apparatet kan vi teste uten mistanke, slik vi gjør ved en vanlig blåsekontroll. Apparatet regnes bare som et screeningsinstrument, og dermed kan vi få stadfestet en grunn til å mistenke.

«NY VERDEN»: - Dette er en helt ny verden for oss, sa sjefen for Utrykningspolitiet i vest, Terje Oksnes, til BT i mars i år. Han snakket om det nye Drugtest-apparatet som UP har fått, og han kalte det «helt revolusjonerende». Syv av ti rusbilister de avslørte i januar og februar var ruset på andre stoffer enn alkohol, og svært mange ble avslørt av det nye apparatet.

Også i UP på Vestlandet, nå kalt UP-distrikt 3, ser de en stor økning i rusanmeldelser første halvår. Der fungerer Einar Vereide som distriktsleder akkurat nå. Han peker på det nye Drugtest-apparatet som svært viktig.Les også:

Les også

Nå er det større sjanse for å bli tatt av UP

«En helt ny verden», sier UP-sjefen i vest:

Les også

Dette er politietsnye supervåpen

— Det bidrar til at vi tar flere, det kan jeg bekrefte. Vi blir i stand til å avdekke mer farlig narkorus bak rattet, sier Vereide.

Blandingsrus

UP-sjef Larsen sier en vedvarende «trend» for ruskjøring er at mange tas med flere typer stoffer i blodet. Det kan også gi svært høye promilleverdier. Ifølge Larsen har snittet i Norge ligget på hele 1,5 i promille.

— Så er det selvfølgelig viktig å påpeke at folk flest ikke kjører i ruset tilstand. Men de som gjør det, må lukes ut for å unngå farlige situasjoner og ulykker.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Her kommer flere UP-patruljer

 2. - Biler som blir delt i to, er det sjelden vi ser

 3. - At dette gikk fort, kan vi slå ettertrykkelig fast

 4. Ved denne skolen er 118 sjåfører tatt for råkjøring på tre uker

 5. - Det vil ikke overraske meg stort hvis mange blir tatt

 6. 22 bilister fikk bot i Fjøsangerveien

 7. UP klarte ikke stanse alle som kjørte for fort

 8. - Det er en helt ny verden for oss

BT anbefaler

Natthjemmet på Strax-huset stengt: – Vold, trusler og våpen

Verneombud May Britt Kindem sier at hun har fått alvorlige bekymringsmeldinger.

LES SAKEN