- Kopierte metoden

Den siktede 56-åringen hevder fremgangsmåten han har brukt før overgrep ikke er hans egen oppfinnelse.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

— Min klient har forklart at denne fremgangsmåten er noe han har kopiert fra andre. Han har hørt eller lest om det andre steder, før han selv hadde gjort noe straffbart, sier forsvarer Gunhild Lærum.

56-åringen har i avhør erkjent at han står bak flere overgrep, men nekter for at han har begått så mange som politiet mistenker ham for.

Mens politiet mistenker ham for å stå bak rundt 160 overgrep, har 56-åringen erkjent mindre enn halvparten av de 26 forholdene han er siktet for. Dette skal være saker fra årene 2003 til 2006

Alt om Lommemann-saken her

- Ikke særegen modus

Ofrene i mange av sakene har forklart at gjerningsmannen tok kontakt og ba om hjelp til å finne noe i lommen sin. Da guttene stakk hånden ned i lommen, manglet den for, og de endte dermed med å berøre mannens kjønnsorgan.

Etterforskerne har helt siden starten av Lommemann-etterforskningen ment at den særegne fremgangsmåten i overgrepene tyder på at samme mann står bak.

Dette er altså ikke 56-åringen enig i.

— Han mener flere overgripere har brukt samme metode, sier Lærum.

Politiet holder derimot fast på sin mistanke.

— Ja, det er vår bestemte oppfatning. Men det vil være feil av meg å fullstendig utelukke at det også er andre overgripere. Nå får vi høre hva han har å si i de kommende avhørene. Deretter skal vi selvfølgelig sjekke dette grundig, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til VG.

- Våknet opp av en tåke

Ifølge advokat Lærum ønsker nå 56-åringen å forklare seg om de overgrepene han mener han er skyldig i.

— Han ønsker gjerne å poengtere at han er veldig lei seg for at barn har hatt og har det vondt på grunn av ham. Han har også registrert at mange har reagert sterkt på uttalelsene til hans tidligere forsvarer, og det synes han er veldig leit. Dette er ikke oppfatninger som han deler, sier Lærum.

Ifølge advokaten har 56-åringen nå forstått alvoret i saken.

— Han har hatt det veldig vanskelig etter at han har forstått rekkevidden av det han har gjort. Han beskriver det som at han er blitt vekket opp av en slags tåke, og at han nå skjønner at han har begått urett overfor unger. Mens det pågikk har han ikke reflektert over alvoret i det han gjorde. Han har på et vis flyktet fra virkeligheten og fra seg selv. Derfor ønsker han nå også å få hjelp til å belyse hvorfor han har gjort dette, sier Lærum.

Ber om hjelp

Hun har på vegne av 56-åringen kontaktet Institutt for klinisk sexologi og terapi, som eies av blant andre sexolog og psykolog Thore Langfeldt.

— Det er et bakgrunnsteppe her, med hendelser i livet hans. Det ønsker han å få belyst for å kunne gå videre, sier Lærum.

— Har han selv vært utsatt for overgrep?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er snakk om opplevelser i barndommen og ungdomstiden som han vil ha hjelp til å bearbeide, sier advokaten.

To rettspsykiatrisk sakkyndige er oppnevnt for å kartlegge 56-åringens psykiske tilstand. De startet sitt arbeid tidligere i vinter, men samarbeidet mellom 56-åringene og de sakkyndige skal ha blitt stanset etter råd fra bergenserens tidligere forsvarer, advokat Tor Erling Staff.

— Etter at jeg tok over, er disse undersøkelsene nå i gang igjen. Opplevelsene fra barndommen til min klient vil selvfølgelig også bli et tema for de sakkyndige, sier Lærum.

Publisert:
TILSTÅR: Den Lommemann-siktede 56-åringen erkjenner at han har begått overgrep mot barn. Han reagerer imidlertid på måten han er blitt fremstilt på i mediene. - Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av seg selv som Lommemannen, sier forsvarer Gunhild Lærum.