Hus evakuert på grunn av flom i Kvam. E16 blir stengt i flere timer.

Store vannmengder har ført til evakuering av et bolighus i Kvam. Flere ras sperret veiene mellom Bergen og Voss. E16 blir stengt i flere timer.

Publisert Publisert

STENGT: Hovedveien mellom Norheimsund og Vikøy i Kvam (fylkesvei 49) er stengt på grunn av store vannmengder og ras. Omkjøring er ikke mulig fordi Tveitaveien er stengt på grunn av ras. Foto: POLITIET

Store vannmengder har preget Vestlandet også natt til torsdag. Først måtte E16 mellom Bergen og Voss stenges ved Bolstad på grunn av ras. Hovedveien mellom Bergen og Oslo blir ifølge Vegtrafikksentralen stengt i flere timer. Siden måtte også omkjøringsveien på fylkesvei 314 stenges ved Bergsdalen på grunn av ras utløst av regnværet.

Fylkesvei 7 ble onsdag kveld stengt mellom Granvin og Folkedal på grunn av rasfare. Denne veien blir ifølge Vegtrafikksentralen åpnet for kolonnekjøring klokken 7.

– Slik det er nå, er det ingen fare for liv eller noe slikt. Ingen har kommet til skade, men det er litt vanskelig å ta seg fra Bergen til Voss ettersom flere veier er stengt. Politiet har beredskap på begge sider, sier operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt.

Les også

Ektepar evakuert: – Jeg kikket ut og så enorme vannmasser som fosset ned mot huset vårt

Kan bryte sammen

Politiet fikk først melding om at det hadde gått ras på E16 ved Bolstadtunnelen og ved Bolstadøyri. Like etter fikk de beskjed om at også omkjøringsveien over Hamlagrø var steng.

Der er det fare for at en bro på fylkesvei 314 i Bergsdalen skal bryte sammen på grunn av flom og oversvømmelser.

Det er fare for at den kan bryte sammen. Men trekker vannmengdene seg tilbake så kan det ordne seg, sier trafikkoperatør Anne Norheim i Vegtrafikksentralen.

Entreprenører skal følge med å hvordan det går med broen. Fundamentet på broen kan også være skadet.

– De undersøker nærmere, sier Norheim.

Fylkesvei 314 var omkjøringsvei for E16 frem til broen ble utrygg.

MYE VANN: Slik ser det ut på veien mellom Norheimsund og Vikøy. Foto: POLITIET

Evakuerte seg selv

Det er varslet store nedbørsmengder over Vestlandet natt til torsdag og på dagtid torsdag. Klokken 2.40 meldte brannvesenet i Hordaland om at et hus i Kvam var evakuert som følge av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen. Politiet og representanter for kommunen rykket ut til området.

– De to beboerne evakuerte seg selv da det begynte å flomme vann gjennom huset. Lokalt politi og fra Bergen kom til stedet. Også brannvesenet og folk fra kommunen er på stedet og bistår, sier Sætre.

På grunn av store vannmengder er det svært vanskelig å komme seg frem til boligfeltet som er rammet av vannmassene.

I Hordaland har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt farevarselet for jord- og flomskred til oransje nivå, det nest høyeste, mens de har sendt gult farevarsel for Sogn og Fjordane og de nordligste delene av Rogaland.

  • Bli medlem av Trafikkmeldinger på Vestlandet! Klikk her!

Mye nedbør

Meteorologisk institutt advarte onsdag kveld om svært kraftige regnbyger for Sogn og Sunnfjord, Hordaland og nordlige Rogaland. Varselet gikk ut på at det lokalt kunne komme 40–60 millimeter nedbør på tre timer.

– Det har kommet mye vann i områdene rundt Bolstad og Norheimsund, men det skal ha gitt seg nå, sa operasjonsleder Sætre ved 3.20-tiden.

Det er også meldt gul fare for flom på Vestlandet som følge av den ventede nedbøren onsdag og torsdag.

Da uværet kom inn over kysten onsdag, begynte det å brenne i en enebolig i Øygarden, trolig etter et lynnedslag. Beboerne var ikke hjemme, men huset ble helt overtent.

Publisert