Vannprøver slår fast at det er funnet hesteavføring i vannet på Askøy

Fredag formiddag kom svaret på vannanalysene fra høydebassenget på Askøy.

Publisert:

VANNMØTE: Ordfører Terje Mathiassen og fylkesmann Lars Sponheim var fredag i møte om vannkrisen på Askøy. Foto: Paul S. Amundsen

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) har i løpet av den siste tiden gjort analyser av tarmbakteriene som er funnet i vannet i høydebassenget på Askøy.

Fredag leverte de en rapport til Askøy kommune med svaret på disse.

Om formiddagen arrangerte Askøy kommune et møte med fylkesmannen i Vestland. Der var blant andre smittevernlege Arild Iversen til stede.

– Det vi har fått vite i dag er at 69 prosent av de koliforme bakteriene, som Nibio har undersøkt, stammer fra hester, sier han.

SMITTEVERN: Arild Iversen er smittevernlege på Askøy og var til stede på møtet i rådhuset fredag. Foto: Paul S. Amundsen

Smitten kan ha kommet gjennom sprekker i taket

– Analysene viser at det med all sannsynlighet er kommet tarmbakterier fra hest inn i høydebassenget.

Det sier varaordfører Bård Espelid like etter at han har pratet med Nibio på telefon fredag. Han understreker imidlertid at de ikke med all sannsynlighet kan si at Campylobacter, altså bakterien som har gjort folk syke, kommer fra hesteavføring.

– Jeg vet det er observert rideaktivitet i området. Nå har vi også fått rapporten fra geologen, som indikerer at det er gjennomgående sprekker i høydebassenget.

– Hvor sikre er dere på at det er hesteavføringen som er årsaken til at folk ble syke?

– Det er en overveiende sannsynlighet for det. Men vi kan ikke si det med hundre prosent sikkerhet.

EPIDEMI: Høydebasseng 168 på Øvre kleppe er identifisert som smittekilden. Høydebassenget ligger under masten nærmest i bildet. Foto: Bård Bøe (arkiv)

– Vannprøven er forurenset av hesteavføring

Roald Sørheim er divisjonsdirektør i Nibio. Han forteller at de fikk tilsendt vannprøven fra Askøy kommune 13. juni.

Nibio har utviklet en DNA-basert metode, en såkalt mikrobiell kildesporing, som kan identifisere hva slags forurensningskilde det er snakk om.

– Vannet vi har undersøkt har vært i kontakt med hesteavføring, slår han fast.

– Hvor sikre er disse resultatene?

– Vi har ikke undersøkt om det er sykdomsfremkallende bakterier i vannet. Men vannprøven vi har fått viser at vannet er forurenset av hesteavføring, sier Sørheim.

BLIR UNDERSØKT: Mandag ble høydebassenget tømt for vann. Fredag ble det gjort en tilstandsvurdering av en geolog. Foto: Bård Bøe

Har søkt om penger fra Fylkesmannen

Terje Mathiassen, ordfører i Askøy kommune, tok initiativ til møtet med fylkesmannen fredag. Målet var å dele erfaringer om hvordan Askøy kommune og Vestland fylke har håndtert vannkrisen.

– Når krisen først har oppstått, må jeg si at Askøy kommune har gjort en god jobb. De fikk raskt mistanke om at det var en epidemi og fikk iverksatt tiltak raskt, sier fylkesmann Lars Sponheim.

Varaordfører Espelid forteller at Askøy kommune har sendt inn en søknad til Fylkesmannen i Vestland om å få økonomisk støtte til å håndtere vannkrisen. Beløpet de søker om er 3,7 millioner kroner.

– Saken er ennå under behandling, men Sponheim ga uttrykk for at han ville behandle den med positive øyne, sier Espelid.

FORNØYD: – Vi har hatt et veldig åpent og tillitsfullt møte. Der vi fikk diskutert vannsaken i sin fulle bredde, sier Espelid. Foto: Paul S. Amundsen

Har lært mye av vannkrisen

Sponheim forteller at de har lært mye av hvordan Askøy kommune har håndtert krisen. Han gir også varaordfører Espelid skryt for åpenheten han har vist, blant annet i mediene.

– Vi kommer til å fortsette å ha en god dialog med kommunen. Vi har satt i gang en ekstern granskning for å evaluere krisehåndteringen i kommunen og se på hvilke konsekvenser det kan få for beredskapsarbeid og helsearbeid, sier han.

FÅR SKRYT: Bård Espelid får lovord og en klem fra Trine Bjarkøy, som tidligere har bodd på Askøy. – Jeg er veldig imponert, sier hun. Foto: Paul S. Amundsen

Det er ikke bare fylkesmannen som gir Espelid skryt for arbeidet. Utenfor rådhuset i etterkant av møtet kommer Trine Bjarkøy bort og gir ham en klem.

– Jeg må bare si at jeg er intenst imponert over deg. Du har vist ærlighet, åpenhet og tatt ansvar, sier hun.

Publisert: