Har mistet nær halvparten av velgerne siden mars

Høyre får bare 16 prosent oppslutning på BTs måling i juni. Byrådslederkandidat Harald Victor Hove (H) mener likevel det blåser en borgerlig vind over byen.

GRÅTT OG TRIST: Pilene peker feil vei for Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– 16 prosent? Åh, steike.

Høyres byrådslederkandidat i Bergen, Harald Victor Hove, får bakoversveis da BT forteller han om resultatet i en helt fersk måling. Der svarer bare 16 prosent av bergenserne at de ville stemt Høyre hvis det var valg i dag.

På tilsvarende måling i mars var tallet 29,3 prosent.

Etter å ha få summet seg litt konkluderer Hove med følgende:

– Dette tar vi som en viktig påminnelse om at vi må ut og snakke med velgere.

Les også

BTs kommentator: «Høgres fall i Bergen er spektakulært»

– Ekstremt

En som ikke har så lett for å summe seg er BTs valgekspert Johan Giertsen.

– Dette er den mest ekstreme målingen jeg har sett i BT i moderne tid. Den er til å bli andpusten av, sier han om målingen som Respons Analyse har utført på oppdrag fra BT og VG.

En fjerdedel av dem som stemte Høyre ved stortingsvalget i 2017, svarer at de i dag vil stemme på bompengelisten. Like mange har satt seg på gjerdet.

– Høyre har en velgerlojalitet på 39 prosent på denne målingen. Et så lavt tall kan jeg ikke huske å ha sett, sier Giertsen.

Borgerlig vind?

Målingen er tatt opp i perioden 19. til 22. juni. Totalt er 600 bergensere blitt spurt om hva de vil stemt hvis det var lokalvalg i dag.

Foruten Høyres enorme nedgang er spesielt følgende verd å merke seg:

  • 25,2 prosent svarer at de vil stemme på Trym Aafløys bompengeliste. Akkurat nå er de Bergens klart største parti.
  • Byrådspartiene Ap, KrF og Venstre får bare 27,4 prosent oppslutning samlet. Det betyr at de mister 16 mandater sammenliknet med valgresultatet for fire år siden.
ØYNER HÅP: – Akkurat nå er det mer uklart på den andre siden enn hos oss, mener Harald Victor Hove (H).
  • SV og MDG er sammen med bompartiet de to store vinnerne på denne målingen. De to partiene får til sammen 13 mandater – ett mindre enn Ap.

Det store spørsmålet hvis dette skulle bli valgresultatet, er hvem som skal styre byen. Ingen av de sannsynlige styringsalternativene har nemlig flertall.

– Det blåser fremdeles en borgerlig vind over byen, mener Harald Victor Hove.

Han viser til at Høyre sammen med bompengepartiet, Frp, KrF og Venstre får 35 mandater. Det trengs 34 for å få flertall.

Kristne og kommunister

– Men kan Høyre sitte i et byråd med bompengepartiet når de har seks representanter færre enn dem?

– Politisk gjennomslag er ikke nødvendigvis proporsjonalt med partiets størrelse. Forhandlinger etter valget handler om å komme til 34. Vi er tydelig på at vi er villig til å gi byen et nytt byråd. Og akkurat nå er det mer uklart på den andre siden enn hos oss, sier Hove.

Han mener det sittende byrådet umulig kan fortsette hvis det blir et slikt valgresultat.

– Da må i så fall Roger Valhammer ha med seg rubb og rake, det vil si alt fra kristendemokrater til kommunister.

– Ser du for deg at Venstre og KrF kan samarbeide med bompengepartiet?

– Jeg ser ikke for meg at de kan finne sammen med Rødt, SV og MDG. I så fall må de klargjøre det før valget, sier Hove.

Venstre ser til venstre

I Venstre er de imidlertid mer avvisende til å samarbeide med bompengepartiet enn med SV og MDG.

– Vi ønsker at den miljøfiendtlige alliansen som Høyre, Frp og bompengepartiet utgjør, ikke kommer til makten. Hvis dette blir valgresultatet, så ønsker vi oss et Ap-ledet byråd der vi selv er med, sier Horn.

SLITER: Erlend Horn, førstekandidat for Venstre, får bare 3,1 prosents oppslutning på denne målingen.

– Hove sier det blåser en borgerlig vind?

– Vi vil nok ikke definere bompengepartiet som et borgerlig parti. Vi definerer dem først og fremst som et nei til mer bompenger-parti. Det er i sentrum-venstre vi vil søke løsninger hvis velgerne setter sammen bystyret på den måten, sier Horn.

– Hva må til for å få et borgerlig byråd igjen?

– Vi kan samarbeide med Høyre. Men nå som de har bundet seg så tett opp til bompengepartiet, så skal det nok mye til, sier Horn.

I SV som på denne målingen er oppe i elleve prosent, er de heller ikke skremt av tanken på å samarbeide med Venstre og KrF.

– Vi utelukker ikke å samarbeide med noen. Men det kan ikke skje i et sentrumsbyråd. Tyngden må ligge på den venstre foten, sier SVs 1. kandidat Mikkel Grüner.

Størst blant mange

Tross en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng er det imidlertid ingen tvil om hvem som er målingens største vinner.

  • Folkeaksjonen nei til mer bompenger et det suverent største partiet blant menn, mens bare Ap gjør det bedre blant kvinnene.
  • De er størst i alle aldersgrupper, med unntak av dem mellom 30 og 44 år. De gjør det også jevnt over best i nær sagt alle grupper når det kommer til husstandsinntekt og utdannelsesnivå.
  • I tillegg er de størst i Fana og Ytrebygda, Arna og Åsane og Bergen Vest. Unntaket er sentrum der de må se seg slått av både Ap og SV.
Les også

Trudde du alle bompengeveljarane var middelaldrande menn? Då tek du feil.

STØRST: Trym Aafløy har grunn til å smile. Nok en gang er hans bompengeparti størst i Bergen.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har stabilisert oss på det nivået. Vi har nå fått fire målinger i Bergen med mellom 20 og 25 prosent, sier en strålende fornøyd Trym Aafløy.

– Men hvem skal styre byen om dette blir valgresultatet?

– Vi kan ikke konkludere med noe som helst ut fra denne målingen. Det er helt i det blå. For oss er det komfortabelt å ligge i midten med 17 representanter. Kanskje kan vi skape noe helt nytt. Ingen vet hva de store partiene er villig til å gi når de ser skriften på veggen, sier Aafløy.

Publisert