Tonnevis av makrell

Tonn etter tonn med fin, fet makrell losses på Bontelabo i Bergen om dagen. Båtene som kommer inn, er et flott syn på morgenkvisten.

Publisert Publisert
  • Tor Kristiansen

— Det begynner godt i år. Fisken er stor og fin, sier fisker Terje Vindenes fra Askøy. Han har fem tonn makrell i sjarken «Karina». Lasterommet er helt fullt. I to store plastbeholdere har han mer. Is ligger over fisken så den skal holde seg kjølig.

— Det er litt for varmt. Det går hardt ut over isen, medgir Terje Vindenes. Han har fisket med line fire nautiske mil vest av Øygarden. Han er overrasket over at makrellen alt nå er så stor og fast.

Guy van den Noort styrer pumpen på fiskemottaket og sørger for at makrellen kommer raskt og effektivt opp. I løpet av litt mer enn et kvarter er de fem tonn makrell sugd opp. Fisken berøres ikke av menneskehånd før den ligger klar på et japansk bord.

Syv sjarker ligger til kai. En etter en leverer de fisken. Fiskemottaket på Bontelabo har tatt imot 50–60 tonn makrell de siste dagene. Neste uke begynner notbåtene. Da hentes flere hundre tonn flott makrell inn fra havet like utenfor kysten vår.

Makrellfiske er et eventyr. Fisker Terje Vindenes var særlig heldig denne gang. Han kom over en god stim. Det bet på alle krokene. Og det er et lite eventyr å se hvor effektivt fisken behandles på Bontelabo.

FET OG FIN FISK: Makrellen suges effektivt opp fra båtene. Foto: FOTO: ARNE NILSEN

Publisert