Monica fikk 11 timer på å redde disse valpene fra avlivning. Nå har hun en viktig beskjed.

Publisert Publisert

ELSKER DYR: Monica Helgheim oppdaget en ulovlig annonse for disse fem valpene på Facebook. Nå har hun reddet livet deres. Foto: Privat

  • Dette er en sak til skrekk og advarsel, sier askøyværingen.
  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For halvannen uke siden så Monica Helgheim en annonse på Facebook for fem hunder som var til salgs. Hun reagerte på den lave prisen, særlig da vedkommende som la ut annonsen skrev at hundene var renrasete pomeranian-hunder, en rase som stort sett selges for mellom 20.000-30.000 kroner.

— De så syke ut. Jeg kjente jeg ble skikkelig sint, sier Helgheim.

IMPORTERT ULOVLIG: Her er en av valpene som ble forsøkt solgt ulovlig videre i Norge. Det fikk Monica Helgheim til å reagere. Foto: Privat

Hun tok kontakt med personen bak annonsen på telefon og på Facebook. Hun skrev at hun trodde hundene var syke. Hun skrev også at dersom importen var ulovlig, hang de i en tynn tråd, da det ikke er lov å selge videre valper dersom man ikke er registrert som importør.

Les også:

Les også

Mattilsynet rykket ut og tok to små hunder fra privathjem

I telefonen svarte den norske kvinnen bak annonsen at hun passet hundene for et polsk par, ifølge Helgheim. Helgheim kontaktet det polske paret somifølge henne erkjente at papirene ikke var i orden og at de heller ikke klarte å ta ordentlig vare på hundene. De hadde ikke penger til behandling.

Ble tatt inn på isolat

Etter en lengre telefon-samtale gikk kvinnen og paret med på å overføre hundene til Helgheim. Hun driver dyrevernsorganisasjonen Mau Mau på Askøy. De jobber mest med katter, men hjelper også hunder ved behov. Hundene var chippet.

Da hun fikk valpene hadde de rennende øyne, hoste og var full av lopper. Hun dro til veterinæren umiddelbart og kontaktet Mattilsynet.

Etter en halvtime hos veterinæren ble de tatt inn på isolat.

— Jeg visste jo at det kom til å skje. Likevel fikk jeg litt sjokk. Det neste døgnet ble ekstremt stressende, forteller hun.

Hun var allerede blitt glad i valpene, og tanken på avlivning var utenkelig. Samme kveld fikk hun varsel fra Mattilsynet. Hundene måtte ut av landet. Hvis ikke ble de avlivet. Hun fikk elleve timer på seg til å komme med et svar på hvorvidt de fikk til en retur.

Intense timer

De neste timene ble intense. Hun kontaktet både banker og flyselskaper. På grunn av påsken var det få avganger, særlig med fly som hadde plass til de fem valpene. De fikk ikke lov til å frakte hundene ut med bil eller tog. På grunn av påsken, var det heller ikke bankoverføringer, noe som gjorde kronerullingen vanskelig, selv om mange ville hjelpe.

Les også:

Les også

Katt på resept

— Neste dag ble jeg nødt til å be om utsatt frist. Først fikk jeg to timer ekstra. Deretter klarte vi å få til en avtale om et døgn til, forteller hun.

Hun og vennene jobbet på spreng og det ble lite søvn. Påskeferien ble lagt på is, men både barn og mann mente at livet til hundene var det viktigste.

Etter mye arbeid fikk de til slutt lov til å frakte hundene med KLM, og fikk varslet mattilsynet. Det var plass til maks fire hunder i lasterommet. En av valpene fikk til slutt lov til å være i kabinen. Sammen med venninnen, Helen Elvik, dro hun til Polen på påskeaften. Venner, støttespillere og familie punget ut 13.000 kroner for hundene.

— Da vi kom oss igjennom tollen i både Norge og Polen var det vill jubel. Vi hadde klart det, til tross for mye svette og tårer. Polske myndigheter aksepterer egentlig bare renrasete hunder, men heldigvis gikk de gjennom som pomeranians, forteller Helgheim.

Får behandling

TIL SJEKK: Her blir hundene vaksinert og sjekket i Polen. Nå bor de på et hundehotell i påvente av returen til Norge. Allerede er hundene i mye bedre form enn de var i Norge. Foto: Privat

Den natten delte hun og Elvik seng med hundene.— Vi sov ikke så mye, men vi ville bare gi dem den beste starten på livet de kunne få. Særlig etter alt de hadde opplevd. De er fantastisk kosete og snille, forteller hun.

Nå bor hundene på et hundehotell i Polen og har fått behandling hos veterinær for både betent munn og lopper. De har også fått alle vaksiner. Særlig rabies-vaksine er viktig for hunder som skal flytte mellom land i Europa. Om tre uker flytter valpene hjem igjen til Norge.

— Vi skal nok finne gode hjem til alle fem.Den minste, Tiny, beholder jeg selv.

- Bare for å tjene penger

Helgheim vil advare andre mot å importere dyr til landet, uten å ha papirene i orden.

— I denne saken ble dette gjort kun for å tjene penger i Norge og ikke til det beste for valpene. Det er kriminelt og veldig dårlig gjort. Dette er en heller ikke renrasete pomeraniens, men en blanding, sier hun.

Les også:

Les også

Krever dyrepoliti

I forskrift om ikke-kommersiell transport av kjæledyr forbys videresalg av kjæledyr som man har tatt med seg som "sine egne". Det ble gjort i dette tilfellet, noe både Helgheim og Mattilsynet reagerer på.

— Vi oppdager nok bare et fåtall av disse sakene, da salget pågår på sosiale medier, blant annet. Folk kjøper dem i god tro, sier Arve Viken, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet avd Bergen og omland.

Reglene for å reise med dyr innad i Europa er relativt enkle, da mange ønsker å ha med seg kjæledyr på ferie. Det er også dette regelverket som gjør det lett å smugle inn hunder som sine egne, for så å selge dem videre til andre. Det er rabies og farlige parasitter norske myndigheter frykter mest ved slik ulovlig import. Rabies er en dødelig sykdom for dyr og mennesker dersom den ikke behandles straks.

Må avlive dyr innimellom

Viken forteller at de opererer med korte frister for å ordne opp i slike saker som følge av dyrevelferd.

— Det er ikke ideelt for hunder å være i isolasjon, i tillegg er det en stor kostnad forbundet med dette, da eieren må punge ut, forteller han.

De valgte likevel å utsette fristen for Helgheim og Mau Mau, da de så at det var store muligheter for at saken løste seg.

— Vi er glade for at det kom en løsning og er fornøyde med denne, sier Viken.

— Hender det at dere må avlive dyr?

— Ja, det er ikke ofte, men innimellom. Ofte handler dette også om at folk ikke har råd til å betale for behandling, retur og isolasjon, forteller han.

BT har fått tilgang til alle sakspapirene i saken, i tillegg til kontrakten hvor Helgheim overtar ansvaret for hundeflokken. Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med det polske paret.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mattilsynet hentet hunder ut fra privathjem