Bydelen som aldri glemmer

26. november 1942 ble de gjenværende jødene i Norge arrestert. Barn og voksne ble sendt til gasskamrene i Auschwitz. De kom aldri tilbake til Møhlenpris.

Publisert Publisert

FORTELLER: Per Kristian Sebak har skrevet bok om jødene i Bergen, og forteller hvert år om skjebnene til de som ble pågrepet av lokalt politi og sendt til Tyskland foran husene de bodde i. Foto: Rune Sævig

  • Lars Kvamme
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den iskalde, fuktige novemberluften blandet seg med lukten av et hundretalls fakler på Møhlenpris mandag kveld. Som alltid på denne dagen samlet naboer og tilreisende seg for å minnes et av de mørkeste kapitlene i byens historie.

– Dette var personer som bodde midt blant oss. Holocaust var et grotesk angrep på menneskeheten, og det skjedde i nabolaget vårt, sa Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås kommune, i en appell.

STORE OG SMÅ: Harald Misje og Jo Misje Engervik på 5 år på skuldrene, hadde møtt frem for å minnes jødene som ble deportert fra Møhlenpris. Foto: Rune Sævig

– Antisemittismen lever fortsatt

– Utfordringen er ikke bare å kjenne historien, men å lære av den. Antisemittismen lever fortsatt. I USA ble nettopp elleve jøder drept i sin egen synagoge. Noen av dem hadde overlevd Holocaust, fortsatte Byrknes.

Hun mener alle har et ansvar for å bekjempe dette.

– Vi kan stå opp mot rasisme i vårt eget nabolag. Og så må vi ikke glemme. Vi må få kunnskapene videre til de som vokser opp, og vi må aldri ta friheten for gitt, sa hun.

Og det er akkurat det den lille gruppen av engasjerte naboer som arrangerer fakkeltoget hvert år bidrar med. På den årlige runden tente skoleelever fra Møhlenpris skole lys for de drepte, og forfatter og direktør ved Sjøfartsmuseet, Per Kristian Sebak, leste kort, men effektfullt opp historiene til jødene som hadde bodd her.

MINTES JØDENE: Eir Holgersen Økland og Helge Holgersen var blant de om lag hundre fakkelbærerne som hadde møtt frem mandag kveld. Foto: Rune Sævig

Drept i Auschwitz

Årets fakkeltog var det 23. i rekken. Tradisjonen ble startet av Rolf Eriksen. Han hadde hørt gjennom en venninne av moren på Møhlenpris om Hans Paul Huszar, som en dag «plutselig forsvant».

Huszars historie er en av mange som gir et glimt av hvor brutalt Holocaust var. Da krigen brøt ut, hadde Huszar allerede vært norsk statsborger i to år, og kjempet mot okkupantene i Vossetraktene.

Han drev reklamebyrået Kunst og Reklame som han hadde arvet etter faren som døde brått noen år tidligere. Familien var opprinnelig fra Ungarn, og kom til Norge da Hans Paul Huszar var ett år. Foreldrene var født jødiske, men familien hadde konvertert til katolisisme og var medlemmer av St. Pauls menighet hvor Hans Paul både var døpt og konfirmert.

For nazistene var imidlertid alle med minst tre jødiske besteforeldre jøder, så den 24. oktober 1942 ble Hans Paul arrestert i sitt hjem i Welhavens gate. 26. november ble han sendt med Donau til Tyskland, og i januar 1943 ble han drept i Auschwitz.

Foreviget på veggen

Per Kristian Sebak har skrevet boken « ... vi blir neppe nogensinne mange her» om jøder i Bergen 1851-1945. Der er historien og Huszar og de andre jødene i Bergen dokument, inkludert drapene på dem som ble tatt på Møhlenpris.

Det gjør sterkt inntrykk å se den alvorstunge flokken av fakkelbærere i alle aldre som går stille gjennom gatene.

Og idet Sebak forteller historien om familien Müller som ble likvidert av nazistene, like ved snublesteinene som er lagt ned i bakken hvor huset de bodde i sto, kan vi i dag snu hodet og se sønnen Oscar se ned på oss fra et stort veggmaleri på enden av Ole Vigs gate 2.

Det gjør sterkt inntrykk, og er med på å hjelpe nabolaget aldri å glemme hva som skjedde her for 76 år siden.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. For 75 år siden ble Ida (25) og sønnen Samuel (1) arrestert på Møhlenpris

  2. På denne husveggen møtes to vaskeekte Møhlenpris-gutter. Den ene er død, den andre sprell levende.

  3. Mintes jødene fra Møhlenpris

  4. – Det var grusomt det som skjedde, og må aldri skje igjen

  1. Donau
  2. Jødedom
  3. Holocaust
  4. Krig
  5. Nazisme