Her er hageekspertens beste råd til bydyrking

Hvordan kan du dyrke planter og urter på best mulig måte i en bakgård, på en liten hageflekk eller en balkong?

NABOLAGSHAGEN: Her planter Ida Fauskanger og Liz Eva Tøllefsen årets første hageplanter på Møhlenpris.
  • Marita Ramsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Søndag arrangerte Nabolagshagen og Økologisk Bergen kurs i bydyrking på Møhlenpris.

Kurset ble holdt av Kirsty McKinnon, rådgiver for økologisk hagebruk, og målet er å få flere bergensere til å starte med hjemmedyrking.

Her er McKinnons beste råd og tips til hvordan du som nybegynner kan lykkes med byplanting.

1. Bruk «potet- og avismetoden» til å lage din egen kjøkkenhage

KJØKKENHAGE: Her spirer potetplantene i en kjøkkenhage.

For å dyrke planter hjemme, kan det være lurt å lage en såkalt kjøkkenhage, som er et jordstykke for dyrking av spiselige vekster. For å lage en slik kan du benytte deg av «potet- og avismetoden».

Metoden går ut på å plassere poteter på det området du ønsker at dyrkejorden skal være. For å forhindre at det kommer lys på området, legger du etterpå et tykt lag med aviser utover gresset, med små hull der potetene er plassert.

– Det neste steget er å plassere enten løv, gress, eller hestegjødsel på toppen av avisene. Du må passe på at det ligger et slikt lag over området i hele sommersesongen, sier McKinnon.

Dette vil gi deg en avling med poteter på slutten av sesongen, i tillegg til en ny kjøkkenhage med dyrkbar jord til neste sommersesong.

2. Lag urtehage på balkongen

PLANTING: Her plantes kinesisk kål i en kjøkkenhage.

Ifølge McKinnon trives ikke urter noe særlig i en vinduskarm, bortsett fra basilikumplanten. Derfor anbefales bergensere til å plante urter ute på balkongen.

– Gressløk, persille og timian er gode urter for nybegynnere. Disse kan du bruke i nesten hver eneste matrett du skal lage, sier McKinnon.

Det kan være lurt å velge flerårige og hardføre urter. Slike urter vil tåle både regn og frost, og de krever lite stell. Eksempler på slike er peppermynte, pipeløk, og oregano.

– Det er kjekt med disse urtene, for de kommer tilbake igjen neste vår. Da slipper du å så nye hvert år, sier hun.

3. Mye kan plantes uten drivhus

HAGEENTUSIAST: Ida Fauskanger gjør seg klar til planting.

Du tror kanskje det er nødvendig med et drivhus for å dyrke planter som tomater og agurk, men dette avkrefter McKinnon.

– Frilandstomater kan du plassere i en krukke på verandaen, eller eventuelt plante i et bed, sier hun.

Et godt råd er å plante dem på lune steder, for eksempel inntil en vegg. Slik vil plantene få ekstra varme fra veggen når solen stråler, og vil også være bedre beskyttet mot vind.

– De fleste salater er også enkle å dyrke utendørs, sier McKinnon.

4. Unngå typiske nybegynnerfeil

KURS: Kirsty McKinnon forklarer at kålsommerfugler ofte legger egg på undersiden av bladene på hageplanter. Ut av eggene klekkes det larver som vil gnage opp planten.

Mange ender opp med å gi plantene for mye eller for lite gjødsel. Et godt råd er derfor å lære seg hvor mye næring plantene trenger.

Behovet for næring er veldig forskjellig fra plante til plante. Urter trenger som regel ikke tilsatt næring, men andre planter trenger det for å overleve.

– En purre trenger mye næring, mens en gulrot trenger lite, forklarer McKinnon.

Andre feil mange gjør er å vanne plantene for mye, at plantene får for lite lys, eller for mye varme.

– I et solvindu vil ikke planter som kål, rødbete eller salat trives. Det er mye bedre å gi plantene mye lys, samtidig som de har det litt kjølig, fremfor at de får det veldig varmt, sier hun.

5. Bruk matavfallet ditt i plantedyrkingen

BOKASHI: Bokashi er en måte å kompostere, eller fermentere, matavfall. Alt matavfall kan brukes, og det er veldig enkelt, mener McKinnon.

Den siste trenden innen plantedyrking er en metode som heter «bokashi-metoden», som er en slags kjøkkenkompost for matavfall.

Det du gjør er å kaste matrestene dine i en bokashi-bøtte, som du kan ha plassert inne i leiligheten din. Matavfallet vil etter noen få uker bli omdannet til næringsrik jord, som du kan gjenbruke som gjødsel til plantene dine.

– Om du for eksempel har en krukke med tomatplanter, vil denne planten nyte godt av et par håndfuller med matrestekompost av og til, sier McKinnon.

Publisert
  1. Bergen

Les mer om dette temaet

  1. – Ikke stress med hagen

  2. Her dyrker elevene egen lunsj

  3. Hvordan vet man egentlig om en plante fortsatt lever?

  4. Sein vår gir sneglene dårlige kår

BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN