Ville slått Bergen sammen med havgap og fjellbygder

Dersom Lars Sponheim hadde bestemt, ville det blitt ti kommuner igjen i Hordaland, og Austevoll ville gått sammen med Bergen og Vaksdal. Men fylkesmannen vil ikke bruke tvang nå.

Publisert:

SPONHEIMS KABAL: Fylkesmann Lars Sponheim presenterte fredag sin anbefaling om hvilke kommuner som bør slås sammen i Hordaland. Foto: Odin Jæger

Dermed tyder alt på at det kun blir de fem frivillige sammenslåingene i denne omgang, og at Sunnhordland og «Bergen øst» blir liggende som i dag.

– Dette markerer slutten på den frivillige perioden. Men vi har noen prosesser som går på overtid, sier Sponheim om fristen 1. oktober, da fylkesmennene er pålagt å rapportere inn resultatet til regjeringen.

Sponheim viser til at 80 prosent av innbyggerne i Hordaland bor i kommuner som har gjort prinsippvedtak for kommunesammenslåing. Problemet har vært å finne enheter der alle sier ja.

– Men det viser at Hordaland er moden for en kommunereform, og vi har kommet lenger enn mange andre fylker, sier han.

Les også

Se hva fylkesmannen i nabofylket mener: Slik vil hun ha Sogn og Fjordane

Ingen tvang nå

Sponheim er blitt beskyldt for å presse unødig hardt på kommunene for å få de til å slå seg sammen. Det avviser han.

– Vi har lagt veldig vekt på det alltid er kommunestyrene som har det siste ordet.I dag finner vi ikke grunnlag for å anbefale at Stortinget skal bruke tvang. Det vil være kontraproduktivt, og dette arbeidet skal uansett fortsette, sier han.

Fylkesmannen anbefaler derfor først og fremst de frivillige sammenslåingene:

  • «Nordhordland kommune»: Lindås, Meland og Radøy har funnet sammen, med knappe 30.000 innbyggere.
http://www.bt.no/spesial/2016/kommunebyggerwidget/embed.html?storkommune=41777&new=yes
  • «Nye Øygarden»: Fjell, Sund og Øygarden, med nesten 37.000 innbyggere.
  • «Bjørnefjorden kommune»: Os og Fusa har etter flere videreverdigheter gått inn for å gå sammen.
http://www.bt.no/spesial/2016/kommunebyggerwidget/embed.html?storkommune=41780&new=yes
  • «Nye Voss»: Voss og Granvin blir en frivillig løsning etter at planene om en «Hardangerbrukommune» sammen med Ulvik, Eidfjord og Ullensvang kollapset. Denne kommunen vil ha drøye 15.000 innbyggere.
  • «Nye Ullensvang»: Odda, Ullensvang og Jondal. Her forskutterer Sponheim at kommunestyret i Jondal snur vedtaket sitt på det ekstraordinære kommunestyret som er innkalt neste uke.
http://www.bt.no/spesial/2016/kommunebyggerwidget/embed.html?storkommune=41783&new=yes

Hvite områder

Sponheim åpner også for at det kan skje ting i indre Hardanger helt på tampen.

– Det kan bli en omkamp på overtid om Eidfjord og Ulvik skal gå sammen med Granvin, men jeg tror ikke det er særlig håp i hengande snøre der, sier Sponheim.

Les også

Les den elleville historien i Jondal: Ap-politiker satt fast i Nordsjøen, og fikk ikke helikopter. Erstatteren torpederte storkommunen i Hardanger.

Med de frivillige sammenslåingene vil 13 kommuner bli til fem. Men store deler av fylket blir liggende uforandret.

– Vi har et stort, hvitt område, og det er i Sunnhordland. Det er vi litt leie oss for, på vegne av den regionen som burde vært et kraftsenter i Hordaland, sier Sponheim.

Han tror sunnhordlendingene vil komme etter, og frivillig slå seg sammen i fremtiden.

Også øst for Bergen håper Sponheim på en sammenslåing.

– Det er et av de mest krevende områdene å få til noe. Dette er i dag en bakevje for Bergen. De kunne tjent mye på slå seg sammen, for eksempel som den foreslåtte «Oster bydel» i Bergen, sier han.

Slik «burde» det vært

Sponheim presenterte på pressekonferansen også et kart som viste den faglige anbefalingen av hvordan Hordaland burde sett ut.

Da ville det vært ti kommuner igjen (trykk på de nye kommunene for finne ut mer om dem i BTs kommunebygger:)

– Dette er slik vi ser en ideell struktur, men vi vil ikke anbefale regjeringen å bruke tvang for å få den igjennom, understreker Sponheim.

Han innrømmer at en del av disse kommunene burde hatt fått endret grensene sine for å få bedre geografisk sammenheng. Det gjelder blant annet den foreslåtte «Nye Bergen», som vil strekke seg helt fra havgapet ved Stolmen i Austevoll til fjellbygdene i Eksingedalen i Vaksdal. Det er over 150 kilometer og en kjøretid på nærmere fire timer.

– Det er klart at disse grensene ikke er ideelle, men jeg tenker at vi må ta en kamp om gangen. Dersom det skjer sammenslåinger, tror jeg grensejusteringer vil skje naturlig etter hvert, sier Sponheim.

GIGANTKOMMUNE: Fylkesmannens forslag til "Nye Bergen" vil bli over 150 kilometer i lengde. Foto: BT.NO/KOMMUNEBYGGER

Stortinget avgjør

Fylkesmennene har fått i oppdrag fra regjeringen å komme med et råd om hvordan fremtidens kommunestruktur bør være. Rådene er basert på prosessen som har vært med frivillige sammenslåinger, men fylkesmennene har tolket oppgaven sin litt ulikt.

Torsdag la for eksempel fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, frem sin anbefaling. Hun foreslo blant annet en ny «Sogn kommune», bestående av Sogndal, Leikanger og Balestrand, til tross for at kommunestyret i Leikanger har sagt nei til en slik sammenslåing.

Publisert: