34-åring frikjent for voldtekt

Men dømt til å betale erstatning.

Publisert Publisert

Gulating lagmannsrett har omgjort dommen mot en 34 år gammel Arna-mann, som i juni i fjor ble dømt til fire år og seks måneders fengsel for voldtekt.

Derimot må mannen fortsatt betale erstatning til offeret.

— Tvang til seg sex

De to traff hverandre på Fotballpuben i juni 2012, og valgte deretter å dra sammen til 34-åringens bolig i Arna.

Der skal mannen, etter kvinnens forklaring, ha nektet henne å gå og brukt makt til å tvinge til seg sex. Han skal blant annet ha presset henne ned i sengen og tatt kvertak på henne, ifølge tiltalen.

Lagmannsretten skriver at det er klar sannsynlighetsovervekt for at mannen der har gjort som han ble dømt for i tingretten, nemlig å ha tiltvunget seg sex ved bruk av trusler og vold. 34-åringen dømmes derfor til å betale en oppreisningserstating på 155.000 kroner til kvinnen.

- Ikke bevis nok

Derimot frikjennes han for voldtekt etter straffeloven. Dermed oppheves dommen fra tingretten på fire år og seks måneders fengsel. Årsaken er at det er strengere beviskrav til en straffesak enn til en sivil erstatningssak.

I en straffesak må det bevises utover rimelig tvil at den tiltalte er skyldig. I en sivil erstatningssak holder det at det er klar sannynslighetsovervekt.

Lagmannsretten mener at det verken for punktet om forsettlig voldtekt eller grovt aktløs voldtekt kan bevises utover rimelig tvil at 34-åringen er skyldig.

Publisert