Klar for spillefilmdebut

Bergenseren Jade Hærem Aksnes er ferdig utdannet ved prestisjetung Hollywood-skole. Nå har den unge regissøren planer om spillefilmdebut - helst innspilt i hjembyen.

DRAMA OG HUMOR: - Jeg er veldig fascinert av livet og hva som skjer etter døden, men jeg liker også godt å bruke humor når jeg lager drama, sier Jade Hærem Aksnes. Spillefilmdebuten «Alle de fremmede» skal inneholde begge deler, forteller hun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg må holde det litt hemmelig foreløpig, men filmen heter «Alle de fremmede», og er i manusproduksjon.

Jade Hærem Aksnes (28) er nylig ferdig utdannet regissør ved prestisjetunge American Film Institute (AFI) i Los Angeles. Til nå har hun regissert flere kritikerroste kortfilmer både i hjemlandet og i USA. Nå går hun svanger med flere spillefilmprosjekt.

Det beste fra to verdener

Etter planen skal «Alle de fremmede» spilles inn i 2017. Hun satser på å kombinere det hun har lært av studiene i USA med det beste fra norsk og skandinavisk filmproduksjon.

— Den skandinaviske fortellermåten vil alltid ligge mitt hjerte nærmest. Men jeg har gått på skole i Amerika, og for meg vil det være ideelt å bruke det beste fra begge verdener. I USA har de virkelig funnet oppskriften på hvordan man skal lage film som funker ekstremt bra, mens man i Skandinavia er åpne for å eksperimentere med litt andre fortellerformer.

Regissøren mener amerikanerne er spesielt flinke på oppbygging av handlingen i filmene.

Les også:

Les også

Bergen høynet tilbudet: Hollywood sier ja

— De vet godt hvordan man bygger opp en historie slik at den gir den beste emosjonelle forløsningen for publikum. Det handler for eksempel om hvor i handlingen det kommer et vendepunkt, eller når høydepunktet kommer. I skandinavisk film er man friere i tenkingen, og man vet gjerne ikke helt hva som kan skje to tredjedeler inni filmen. Det kan være noe utrolig sterkt og fint med det. Det er ikke nødvendigvis det som har fått meg til å bli mest emosjonell i kinosalen, men har gjerne gjort at jeg har tenkt mer på filmen i etterkant. Å få til begge deler er en drøm for en filmskaper, sier Aksnes.

Hun trekker frem danske Thomas Vinterbergs «Jakten» som eksempel på en slik film.

— Den tenker jeg fortsatt på, selv om det er flere år siden jeg så den.

Norsk produksjon

Til tross for amerikanske kontakter ønsker Aksnes en norsk produksjon i spillefilmdebuten.

— Norge er et bedre sted å lage sin første film. Vi har gode offentlige støtteordninger, og historien jeg ønsker å fortelle i denne filmen er sterkt knyttet til norsk miljø. Jeg håper å få til amerikansk-norske samarbeid senere, og har flere prosjekt på gang.

Med handling fra Nord-Norge, Bergen og Vestlandet er planen at deler av filmen skal spilles inn i hjembyen.

Les også:

Les også

De drømte om å filme Tsjernobyl. I stedet endte debutantene på Laksevåg.

— Det er alltid en fordel å filme på location. Det er noe helt særegent med å være der handlingen faktisk finner sted.

Glamorøs kortfilmpremiere

Siden hun ble uteksaminert ved AFI i fjor har Aksnes produsert to kortfilmer i Norge – «Det lyse mørket» og «Kontrolløren». I disse dager er hun imidlertid aktuell med eksamensfilmen fra AFI – «Golden Thread», som vises på Bergen kino tirsdag kveld. Filmen handler om en liten jente som opplever at moren dør, og tror hun kan holde kontakten med henne gjennom et gyllent garnnøste.

PRISVINNENDE: I kortfilmen «Golden Thread» spiller åtte år gamle Lola Wayne Villa hovedrollen. – Hun imponerte veldig. Vi hadde 60 jenter inne på audition, og hun var den aller siste som kom inn, sier regissør Aksnes, som sier hun har sansen for å finne nye fjes til filmene sine.

— Jeg husker da jeg som liten innså at vi ikke kom til å leve evig, at vi er dødelige. Da jeg spurte min mor om det, forklarte hun at man kom til å være bundet sammen med de menneskene man er glad i for alltid – gjennom en gyllen tråd. Hun sa det for å gjøre konseptet lettere for barn. Jeg har alltid vært opptatt av hva som skjer etter man dør, sier Aksnes om inspirasjonen til filmens handling.

Premieren på Bergen kino har hun selvsagt anskaffet rød løper til. Med champagneflasker på plass skulle glamouren være sikret – selv om den er alkoholfri. Hun skylder mange i familien og blant venneflokken en helt spesiell takk. På ekte amerikansk vis er nemlig filmen i stor grad egenfinansiert gjennom såkalt crowdfunding, der hvem som helst kan bidra økonomisk.

— Overveldende mange i familien og av vennene mine har vært med å bidra til filmen. I utgangspunktet gruet jeg meg veldig til dette med crowdfunding, for det er så unorsk. Men prosessen viste seg å bare være positiv. Alle føler de har vært mer involvert i filmen, og jeg har alle som har bidratt å takke. Det blir mange som får se sitt eget navn på rulleteksten!

Publisert: