- Det er så himmelropende urimelig

Presten Leif Tore Michelsen i Landro kyrkje tente et ekstra lys, og holdt en bønn for de omkomne etter helikopterulykken.

SKRIK UT SMERTEN! - Kanskje er skriket og klagen det eneste vi har igjen når det uforståelige rammer oss, sa presten Leif Tore Michelsen under gudstjenesten i Landro kyrkje i dag.
 • Einar Aarre
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Det er så himmelropende urimelig det som skjedde, sa Michelsen under søndagsgudstjenesten i formiddag.

Les også:

Les også

Helikopterofrene minnes over hele verden

Landro kyrkje er den menigheten som ligger tettest på ulykkesstedet. Presten valgte å la katastrofen fredag sette preg på gudstjenesten.

— Vi står lamslåtte tilbake: Brått og uforståelig gikk 13 mennesker ut av livet. Vi kjenner oss totalt hjelpeløse. Hvordan skal vi forstå? Hvordan skal vi snakke om det som har skjedd?, spurte Michelsen.

- Skrik ut smerten

Han fortsatte: - Kan hende skal vi i hvert fall her i kirken legge spekulasjoner og grubling til side, og prøve å forholde oss til det uforståelige og smertefulle. Slik gjør troens mennesker det i de bibelske bøkene og slik gjør dikterne av Davidssalmene det når de skriker ut sin smerte. Spekulasjoner og grubling gjør oss til slutt stumme. Smerten kan en skrike ut, klage og jamre over, sa Michelsen.

Les også:

Les også

Æret sine kjære med blomster

— Det gamle testamentets profeter og diktere har skreket ut om sin ulykke overfor Gud. Og kanskje er skriket og klagen det eneste vi har igjen når det uforståelige rammer oss.

Falne norske soldater

Michelsen har som prest i Forsvaret tidligere tatt imot falne norsk soldater fra Afghanistan. I dag sto han foran menigheten i et hardt rammet lokalsamfunn. Omtrent samtidig besøkte de pårørende ulykkesstedet på Turøy, helt nord i Fjell kommune. Fra en innleid passasjerbåt fikk de lagt blomster på sjøen.

Les også

Patrick (16) ringte nødtelefonen: Først fikk jeg inntrykk av at de ikke trodde meg

— Det som skjedde rett her borte fredag, er vondt og gjør vondt. Døden rykket oss så tett innpå livet. Det er ingen kristelig dyd å forsone seg med den. Jesus selv rygget tilbake for den. Apostelen Paulus kaller døden for den siste fiende . Men vi kommer ikke forbi. Før eller siden rammer den. Og vi opprøres og lammes når den rammer slik som her, sa Michelsen.

Guds nåde

Men han ba alle sørgene beholde håpet.

— Vår kristentro sier at vel skal vi sørge, men vi skal ikke sørge som dem som ikke har noe håp. Og vårt håp står til Guds kjærlighet, slik det er åpenbart i Jesus Kristus, gjennom hans liv, død og oppstandelse. Guds ord forkynner at vi en dag skal se klart at også det som var forferdelig, som vi klaget over og protesterte mot, også det var innesluttet i Guds nåde, sa Michelsen.

Publisert
 1. Styrten på Turøy
 2. CHC Helikopter Service
 3. Eldar Sætre
 4. Forsvaret
 5. Jesus

Les mer om dette temaet

 1. I sorg over barndomsvennen

 2. - Et sterkt, men fint møte

 3. De som bygde landet

 4. Disse omkom i helikopterstyrten

 5. - Imponert over samholdet

 6. Statoil-sjefen: - Vi er et selskap i dyp sorg

 7. - Vi er ikke sikre på at vi har funnet alle

 8. Alt om helikopterstyrten på Turøy

 9. Uvisst hvor mange som er funnet

 10. Helikopterselskapet er i økonomiske vansker

 11. De seks siste uhellene har skjedd med Super Puma-helikoptre. Nå spør alle seg hvorfor.

 12. Ansatte fra syv selskap omkom

 13. - De har hatt en røff jobb i dag, alle der ute. Spesielt frivillige.

BT anbefaler

Hele livet har Tor lurt på hva som skjedde med faren. Så ringte Forsvaret.

Tor Sandvik var fire år og på besøk hos besteforeldrene i Rosendal. På TV-en lå det et bilde av en mann som fanget…