- Det er så himmelropende urimelig

Presten Leif Tore Michelsen i Landro kyrkje tente et ekstra lys, og holdt en bønn for de omkomne etter helikopterulykken.

Publisert Publisert

SKRIK UT SMERTEN! - Kanskje er skriket og klagen det eneste vi har igjen når det uforståelige rammer oss, sa presten Leif Tore Michelsen under gudstjenesten i Landro kyrkje i dag. Foto: FRED IVAR KLEMENTSEN

 • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Det er så himmelropende urimelig det som skjedde, sa Michelsen under søndagsgudstjenesten i formiddag.

Les også:

Les også

Helikopterofrene minnes over hele verden

Landro kyrkje er den menigheten som ligger tettest på ulykkesstedet. Presten valgte å la katastrofen fredag sette preg på gudstjenesten.

— Vi står lamslåtte tilbake: Brått og uforståelig gikk 13 mennesker ut av livet. Vi kjenner oss totalt hjelpeløse. Hvordan skal vi forstå? Hvordan skal vi snakke om det som har skjedd?, spurte Michelsen.

- Skrik ut smerten

Han fortsatte: - Kan hende skal vi i hvert fall her i kirken legge spekulasjoner og grubling til side, og prøve å forholde oss til det uforståelige og smertefulle. Slik gjør troens mennesker det i de bibelske bøkene og slik gjør dikterne av Davidssalmene det når de skriker ut sin smerte. Spekulasjoner og grubling gjør oss til slutt stumme. Smerten kan en skrike ut, klage og jamre over, sa Michelsen.

Les også:

Les også

Æret sine kjære med blomster

— Det gamle testamentets profeter og diktere har skreket ut om sin ulykke overfor Gud. Og kanskje er skriket og klagen det eneste vi har igjen når det uforståelige rammer oss.

Falne norske soldater

Michelsen har som prest i Forsvaret tidligere tatt imot falne norsk soldater fra Afghanistan. I dag sto han foran menigheten i et hardt rammet lokalsamfunn. Omtrent samtidig besøkte de pårørende ulykkesstedet på Turøy, helt nord i Fjell kommune. Fra en innleid passasjerbåt fikk de lagt blomster på sjøen.

Les også

Patrick (16) ringte nødtelefonen: Først fikk jeg inntrykk av at de ikke trodde meg

— Det som skjedde rett her borte fredag, er vondt og gjør vondt. Døden rykket oss så tett innpå livet. Det er ingen kristelig dyd å forsone seg med den. Jesus selv rygget tilbake for den. Apostelen Paulus kaller døden for den siste fiende . Men vi kommer ikke forbi. Før eller siden rammer den. Og vi opprøres og lammes når den rammer slik som her, sa Michelsen.

Guds nåde

Men han ba alle sørgene beholde håpet.

— Vår kristentro sier at vel skal vi sørge, men vi skal ikke sørge som dem som ikke har noe håp. Og vårt håp står til Guds kjærlighet, slik det er åpenbart i Jesus Kristus, gjennom hans liv, død og oppstandelse. Guds ord forkynner at vi en dag skal se klart at også det som var forferdelig, som vi klaget over og protesterte mot, også det var innesluttet i Guds nåde, sa Michelsen.

Publisert

Styrten på Turøy

 1. INNENRIKS

  Etterlatte etter Turøy-ulykken venter fortsatt på erstatning

 2. LOKALT

  – Vi på Turøy vil aldri klare å sette punktum for helikopterulykken

 3. INNENRIKS

  – Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet

 4. INNENRIKS

  Politiet vurderer om noen bør straffes etter Turøy-ulykken

 5. LOKALT

  – Tungt å høre at det ikke ble gjort nok etter ulykken i Skottland

 6. LOKALT

  – Slik girboksen er nå, vil ikke vi fly med denne maskinen i Nordsjøen

 1. Styrten på Turøy
 2. CHC Helikopter Service
 3. Eldar Sætre
 4. Forsvaret
 5. Jesus