Etter å ha fulgt tirsdagens branndrama i Gudvangatunnelen, bestemte Ron Holan seg for å kjøpe fluktmasker til bilen sin. Han ble overbevist etter å ha hørt om personer som satt over én time i røyken fra brannen.

— Jeg tenkte på det etter forrige brann i Gudvangatunnelen. Men det kostet så mye. Og en kan jo ikke bare kjøpe én, en vil jo ha til alle i bilen, sier han.

- VERDT PENGENE: Ron Holan fra Voss mener kjøp av fluktmasker er verdt pengene. - Om en skulle være uheldig, er det verdt alt, sier han.
PRIVAT

En fluktmaske som beskytter mot branngasser— og partikler koster fort 2000 kroner.

— Men etter denne ukens brann tenkte jeg at nå får det være nok. Så nå kjøper jeg fem masker, sier 32-åringen.

Holan har erfaring med fluktmasker fra jobb.

— Jeg jobber offshore, og vi har slike fluktmasker der. Hensikten er å kunne evakuere lettere til nærmeste livbåt om det er røyk, sier han.

Les også:

— Skader ikke med maske

Regionvegsjef Helge Eidsnes i Statens vegvesen sier de ikke har noen generell anbefaling til bilister om å skaffe seg gassmasker, men:

— Man tar ikke skade av å ha det med i bilen. Det er viktig å vite at fluktmasker kan være bra i enkelte tilfeller, sier han.

Et knep flere benytter, er å væte et forkle som en har foran ansiktet når en er omringet av røyk.

— Uavhengig av hvor brannen er, vil det hjelpe å ha en fuktig duk foran ansiktet der en puster inn. Det er ikke like bra som en maske, men hjelper til å unngå røykpartikler. Å tenke i de baner gjelder vel så mye i husbranner som i andre branner, sier Eidsnes.

Les også:

Viktig å varsle i tunnel

Han sier det viktigste en gjør når tunnelbranner oppstår er å varsle. Men ikke nødvendigvis med mobilen.

— De fleste griper mobilen, og det er viktig det også. Men viktigst er det å varsle via nødtelefonen i tunnelen, sier han.

Da får nødetatene vite nøyaktig hvor i tunnelen man befinner seg. Samtidig stenges tunnelen umiddelbart og brannventilasjonen starter.

— Det samme skjer når en utløser et brannapparat, sier Eidsnes.

Han viser til brannen i Skatestraumtunnelen tidligere i år. Da varslet tankbilsjåføren med en nødtelefon i tunnelen.

— Det tok 46 sekunder fra han løftet telefonen til tunnelen ble stengt. Det viser hvor viktig det er å varsle inne i tunnelen, sier Eidsnes.

Se også:

— Verdt alt

Tilbake på Voss mener Ron Holan at prisen på maskene blir liten i den store sammenhengen.

— Branner kan skje, vi er klar over risikoen. Å ikke ha nok hjelpemidler i kjøretøyet da er dumt, selv om det koster mye. Men spør du noen som har reddet livet på grunn av en dyr gjenstand. tenker de ikke på pengene de brukte, sier han.

Han har hørt om andre som har gassmasker i bilen, men tror ikke det er veldig utbredt.

— Personlig tenkte jeg at jeg nå må ta muligheten. Om en skulle være uheldig, er det verdt alt, sier han.

Les også: