Disse sjokkerer ekspertene

Høyre har mistet en av to velgere i Bergen siden 2013. Frank Aarebrot tror knapt det han ser.

Publisert Publisert

LITEN GRUNN TIL Å SMILE: Bergenserne har ikke lenger tillit til denne gjengen. Her ser vi ordfører Trude Drevland snakke med byrådsleder Martin Smith-Sivertsen og lokallagsleder Kenneth Stien. Foran ser vi byrådslederens rådgiver, Saliba Korkunc. Foto: silje katrine robinson

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bybanestrid, borgerlig samarbeidsrot, byrådslederbytte midt i en valgperiode og stadige utskiftninger i byrådskollegiet setter sine spor. På en helt fersk måling utført at Respons sier en av to Høyre-velgere fra 2013 at de ikke vil gjenta sitt valg, mens en av tre har satt seg på gjerdet.

— Lojalitetsprosenten til Høyre, det vil si antallet fra stortingsvalget som sier de vil gjenta sitt valg av parti, er på et historisk lavmål. Og det verste av det hele er at det er fallende fra i vår, sier Frank Aarebrot i BT-podkasten 36,9.

18.000 på gjerdet

I podkasten 36,9 diskuterer han og Johan Giertsen fra nettstedet Pollofpolls dagens måling i BT. Her får venstresiden klart flertall — og det før KrF har bestemt seg for om de skal skifte side. For Høyre er det nok en nedslående måling med bare 25,2 prosents oppslutning.

— Det finnes massevis av Høyre-mennsker som ikke har noe imot Erna Solberg og regjeringen, men som synes Bergen Høyre har rotet det voldsomt til. De har ikke funnet et annet parti, så de går til hjemmesitting. Det er alvorlig, spesielt når en ser på trenden. Før et valg skal de usikre bli færre, men at jeg skulle oppleve at SV hadde høyere lojalitetsprosent enn Høyre, nei, det hadde jeg aldri trodd jeg skulle oppleve, sier Aarebrot med henvisning til at SV tradisjonelt har vært et parti med svært mange troløse velgere.

Johan Giertsen er ikke mindre overrasket.

— Jeg har aldri sett en matrise for Høyre som er så spesiell som dette. Formidable 18.000 Høyre-velgere fra 2013 svarer at de ikke er sikker. Det er nesten 15 prosent av alle velgerne i Bergen, så det er et formidabelt antall.

Tid for ydmykhet

Men mange velgere på gjerdet er ikke bare helsvart. Det betyr også at Høyre har et uforløst potensial hvis de klarer å gjenvinne disse velgernes tillitt.

— Men da må Bergen Høyre være klare over at det ikke er tilfeldig at det er 18.000 som har satt seg på gjerdet. For alle skjønner hvorfor de er i tvil, sier Aarebrot.

— Bergen Høyre må vise ydmykhet i forhold til at en stor del har satt seg på gjerdet. Svaret til disse er å vise ydmykhet, sier Giertsen i 36,9.

LES OG HØR KNUT ARILD HAREIDES NÅDELØSE DOM OVER BERGEN HØYRE:

Ydmykhet var ikke stikkordet da Bergen Høyre innledet valgkampen tidligere denne uken. Her fremhevet byrådsleder Martin Smith-Sivertsen at det var de som hadde visjonene, ideene og styringsevnen. På spørsmål om han synes han hadde styrt byen på en god måte de siste to årene, svarte han ja.

— Det er to ting Høyre ikke bør snakke om. De må ikke snakke om beslutningskraft og de må ikke snakke om eiendomsskatt. Det må de være veldig stille om. For da åpner de seg ikke bare for sine meningsmotstandere, men alle landets stand up-komikere, sier Frank Aarebrot syrlig.

**Liker du podkasten, kan du abonnere på den i din favorittavspiller._ Bruk 36 eller politikk som søkeord.Har du gått glipp av de tidligere utgavene, kan du høre dem her:**_

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Kamelen dømt på alle punkter

  2. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  3. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  4. 124 nye bekreftede koronatilfeller i Norge siste døgn

  5. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  6. Farevarsel for kraftige vindkast på Vestlandet

  1. Kommunevalg 2015