Mener å ha funnet flere svakheter ved NRKs tiggerdokumentar

NRK unnlot å nevne at en stor del av pengeoverføringen fra rumenere i Bergen kan være lovlig. – Det er godt mulig vi kunne presisert dette, sier Brennpunkt-redaktør.

BRUKT SOM BEVIS: «Han har til mat, fordi han har kjøleskapet fullt av penger», sier NRK-journalisten i dokumentaren. Det viste seg at bildet sannsynligvis ikke er tatt av rumenerne, og i den nye versjonen av dokumentaren er bildebeskrivelsen endret. SKJERMBILDE FRA NRKS «LYKKELANDET»

Karl Henri Nøkling fra Haugesund var sannsynligvis den første som oppdaget misvisende bruk av bilder i Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet».

NRK hevdet at rumenerne i Bergen har kjøleskap og kofferter fulle av penger, men flere av bildene de brukte som bevis på velstanden var flere år gamle, og kom fra helt andre steder i verden.

NRK har laget en ny versjon der disse bildene er fjernet, men Nøkling hevder nå han har funnet flere mangler ved dokumentaren. Dette omtales i det mediekritiske radioprogrammet Kurer, som sendes på NRK P2.

– Fire av ti rumenere mangler bankkonto

Denne gangen er det NRKs fremstilling av pengeoverføringene til Romania som kritiseres. Dette forteller Brennpunkt-journalisten i dokumentaren:

«De tjener millioner, og overfører via pengebyråer, altså utenfor banksystemet. Bare fra Bergen er det sendt 100 millioner kroner fra privatpersoner – til privatpersoner i Romania, de siste fem årene.»

Les også

Les også: – Tiggere reiser vekk fra Bergen etter dokumentaren

Kurer forteller at Nøkling fant tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at tre av fire av de 995 rumenerne som bor fast i Bergen har vanlig og lovlig inntekt.

– Så fant han en rapport fra et økonomiuniversitet i Bucuresti, som viser at fire av ti rumenere mangler egen bankkonto. Det kan forklare at rumenere overfører penger utenfor det tradisjonelle bankvesenet, sier programleder Lars Erik Ertzgaard Ringen i Kurer.

– Om hver rumener med lovlig inntekt overfører rundt 2500 kroner i måneden, blir det til sammen 100 millioner kroner på fem år, påpeker Nøkling, som tidligere har jobbet frivillig for Kirkens Bymisjon.

– Godt mulig vi kunne presisert

Instituttleder for journalistikk og mediefag ved Høyskolen i Oslo og Akershus mener NRKs fremstilling er mangelfull.

– Denne informasjonen hører definitivt med i bildet, og burde absolutt blitt informert om. Slik det fremstår i dokumentaren, stammer disse 100 millioner kronene fra organisert kriminell virksomhet, sier Steen Steensen til Kurer.

Les også

Debatt: - Det viktigste er å fjerne etterspørselen

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset svarer på kritikken i programmet.

– Det er godt mulig at vi kunne presisert akkurat det, men så vidt jeg vet har Romania et godt utviklet banksystem, og så vidt vi har undersøkt bruker folk som er i lønnet arbeid i Norge i hovedsak det ordinære bankvesenet, sier han til radioprogrammet.

– Men det er klart at vi kan ikke påstå eller garantere at alt dette stammer fra kriminell virksomhet, og det sier vi heller ikke, legger Isungset til.

– Tynt

Lørdag kveld forteller Isungset til BT at han har lest seg opp på rapporten fra universitetet i Bucuresti. Han beskriver kritikken fra programmet som tynn.

– Den rapporten som det blir henvist til om at fire av ti ikke har bank-konto skriver også at det er de fattigste og analfabeter som ikke har kontoer. Dette mener jeg styrker det vi sier i vår dokumentar. De som jobber hvitt i Bergen går jeg ut i fra har bank-konto, for å få betalt, sier han.

Han viser også til at det i dommer i kriminalsaker som omhandler miljøet i Bergen, Kristiansand og Stavanger også er blitt henvist til overføringer ved hjelp av tjenester som Moneygram.

– Den ene setningen i vår dokumentar som varer i 66 minutter kunne sikkert vært mer nyansert. Samtidig er ikke dette en kritikk vi kan ta på særlig alvor.