Bytter ut 10.000 gamle vedovner

Byrådet vil gi støtte til å bytte ut 10.000 gamle forurensende ovner i Bergen. Det skal koste 50 millioner kroner.

Publisert Publisert

BYTTER UT: Ordningen med panteordning for gamle vedovner mer enn tidobles. Kommunen bruker rekordoverskudd til å sette av 50 millioner kroner til ordningen. Klimabyråd Julie Andersland (V) tror potensialet er stort. Foto: EIRIK BREKKE

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det fortalte byrådsleder Harald Schjelderup, finansbyråd Dag Inge Ulstein og klimabyråd Julie Andersland på en pressekonferanse onsdag morgen.

– Vi har lyst å gjøre en ekstraordinær innsats for byluften. Vi har et ansvar for byens innbyggere. Rushtidsavgiften har hatt en veldig god effekt, men vi har et annet problem, og det er gamle ovner, sa Schjelderup.

I begynnelsen av februar ble det gitt tilsagn til støtte til utskiftning av 800 gamle vedovner. Som BT har skrevet tidligere ble ordningen fulltegnet etter bare tre timer, og byrådet varslet en ny runde med panteordning allerede i år.

Klimabyråd Andersland sier det er store utfordringer med byluften, og at gamle vedovner er en av årsakene.

– I fjor var listen for vrakpanten fulltegnet på én time, i år gikk det tre. Det viser at det er stor interesse for å bytte ut sine gamle ovner hvis folk får en påskjønnelsen.

Byrådet har bestemt seg for å sette av 50 millioner kroner ekstra til denne potten i år.

– Det vil føre til at vi kan bytte ut 10.000 ovner. Det betyr at byluften allerede neste år vil bli merkbart bedre med tanke på svevestøv, sier Andersland.

Stort kommune-overskudd

Bergen kommune gikk med over en milliard i overskudd på driften i 2016. Det meste av overskuddet skal spares.

På onsdagens pressekonferanse kunne byrådene fortelle at kommunen går så det suser, i alle fall i følge regnskapet for 2016.

– Det er fristende å takke alle KrF- ere som har bedt for kommuneøkonomien, sier Dag Inge Ulstein (KrF) da han la frem regnskapet, som viser et netto driftsresultat på over én milliard kroner (1079 millioner).

Det til tross for at kommunen betaler mer avdrag på gjelden enn før.

Ulstein la frem disse årsakene til det gode resultatet:

  • God budsjettstyring
  • Ekstraordinære skatteinntekter
  • Forskyvninger i allerede vedtatte investeringer.

Skatteinntektene ble bedre enn forutsatt, fordi nye regler for utbytteskatt har gjort at mange bergensere tok ut ekstra mye utbytte i 2016

– Vi har vært heldige som har fått så gode skatteinntekter. Det var en engangseffekt, så vi kan ikke forvente noe tilsvarende i 2017, vedgikk Ulstein.

Vil bygge opp milliardfond

Byrådsleder Harald Schjelderup sier de arvet en krevende økonomisk situasjon fra det forrige byrådet. Han begrunner det blant annet med det såkalte premieavviket, som er ubetalte pensjonsinnbetalinger.

– Premieavviket er nå på 1,8 milliarder. Dette er i praksis et underskudd som kommunen har skjøvet foran seg. I tillegg har vi skoleforfallet, sier Schjelderup.

Schjelderup sier det ikke er et mål for kommunen å drive med overskudd, men at dagens økonomiske situasjon tvinger frem et behov for å sette til side penger for å bygge opp en bufferkonto. Målet er å få en buffer som er like stort som kommunens premieavvik.

– Men hvordan kan dere forsvare kutt og effektivisering innen for eksempel hjemmetjenester, når kommunen går med milliardoverskudd på driften?

– Jeg går ikke med på det premisset. Vi har økt potten for helse og sosial med 100 millioner kroner. Så har vi videreført noen effektiviseringstiltak, fordi vi mener at det er nødvendig å drive mest mulig effektivt, svarer Schjelderup.

Byrådet innførte fra 2016 nye tidsnormer for hjemmetjenester, som gir de ansatte mindre tid på å utføre en rekke tjenester hjemme hos brukerne. Schjelderup sier at denne ordningen nå skal evalueres.

Les også

Kutter i hjemmehjelp og hjemmesykepleie

Byrådet skal legge frem en sak senere i vår om hvordan «overskuddet» på 1,1 milliarder skal disponeres. 50 millioner går altså til utbytting av ovner, og minst 400 millioner skal settes i fond. Ulstein sier at det kan bli aktuelt å redusere gjelden eller å sette enda mer i fond.

– Snakker usant

Hilde Onarheim (H) reagerer på byrådets fremstilling.

– Byrådet bruker så og si hele pressekonferansen til å rakke ned på det forrige byrådet. Ulstein glemmer visst at han selv satt i det, og var med på budsjettkonferansene der vi tok avgjørelser, sier Onarheim.

Hun avviser at byrådet arvet store problemer.

– Det er å snakke usant. De arvet et netto driftsresultat på over 600 millioner i 2015, og nå altså 1,1 milliarder i 2016. Dette er et resultat av tiltak som ble gjort under det forrige byrådet, sier Onarheim.

Hun mener flere av byrådets sparetiltak kan bli dyre i lengden.

– De skyver på investeringer med åpne øyne. De har utsatt sykehjemmene på Råstølen og Sandsli, for eksempel. Dette går utover innbyggerne, og vil bare bety at prosjektene blir dyrere på lang sikt, sier hun.

Publisert