Full alarm og evakuering etter funn av dynamitt

Politiet rykket ut til gjenvinningsanlegget i Lonavegen på Sotra etter melding om «farlig dynamitt hensatt på stedet». Nå er dynamitten fjernet.

Publisert Publisert

SPERRER AV: Området er avsperret og evakuering iverksatt etter dynamittmeldingen fra Lonavegen på Sotra. Foto: Roar Christiansen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det dreier seg om en halv til en hel kilo med dynamitt. Det anses som gammel dynamitt. Orica-gruppen, som er eksperter på dette, har nå tatt stoffet med seg, forklarer innsatsleder Tom Johannessen.

Personene som har levert inn dynamitten har meldt seg til politiet.

– Dette var ikke gjort med vond vilje. De har ikke visst hva de har levert inn og tok selv kontakt med oss, sier han.

Bakgrunnen for at gruppen tok med seg dynamitten var for å være på den sikre siden.

– Det var ikke fare for at dette skulle bli ustabilt. Det betyr at det ikke hadde blitt tent uten flammer. Samtidig vet man jo aldri helt med disse stoffene.

- Man vet aldri om slikt sprengstoff er ustabilt eller stabilt. Det er uansett alltid lurt å ha en ide om hva man leverer inn til gjennvinning, sier innsatsleder Tom Johannessen Foto: Roar Christiansen

Ble levert inn mandag

Utrykningen kom frem i en pressemelding fra Vest politidistrikt mandag ettermiddag. Nødetatene var raskt på stedet, og det ble startet evakuering av gjenvinningsanlegget og én bedrift til som ligger i området.

Veiene Lonavegen ved nummer 15, Instamyra ved nummer 12 og Lonavegen ved nummer 23 er sperret, opplyser politiet.

Politiets bombegruppe ble varslet. Det samme ble Fjell kommune. De iverksatte tiltak i samråd med innsatsleder på stedet.

– Dynamitten ble levert mandag, og de ansatte forsto straks at dette var farlig. Vi har kontroll på området, og ingen trenger å flytte fra husene. Vi har kontaktet et sivilt selskap for å håndtere dette, sier innsatsleder Tom Johannessen.

ORICA: Politiet ba om bistand fra Orica, som kom å hentet sprengstoffet og klarerte området. Foto: Roar Christiansen

Evakuerte en radius på 100 meter

«Politi, brann og helse er sendt til stedet. Vi har startet evakuering av en radius på 100 meter», skrev politiet i ettermiddag.

Alle de ansatte måtte løpe fra arbeidsplassen da alarmen gikk. De fikk ikke ta med seg klær eller eiendeler, og biler sto igjen. Veien er nå stengt, og det er trafikale problemer på stedet.

Anlegget driftes av det kommunale foretaket Fjell Vatn Avløp og Renovasjon AS.

- Fire ustabile gubber

På sine Facebook-sider bekrefter selskapet kort at det er gjort funn av dynamitt.

STENGT: Firmaet har varslet om at de er midlertidig stengt på Facebook. Foto: Skjermdump

– Vi er alle sammen blitt evakuert fra området etter at det ble funnet farlig avfall som ikke skulle være der. Det er det jeg vet. Brannvesen og politi er på stedet, sa informasjonsmedarbeider Monica D. Falk i selskapet like etter meldingene kom inn.

Ved 110-sentralen i Hordaland opplyste vaktkommandør Sigbjørn Villanger at to biler fra Laksevåg brannstasjon var i beredskap på stedet.

– Det skal være kommet fire ustabile dynamittgubber inn i anlegger der gjennom en levering. Det var det meldingen gikk ut på. Det er politiet som nå jobber opp mot hvordan de skal håndtere dette. Det er snakk om cirka ett kilo dynamitt til sammen, sa Villanger.

Publisert