– De som skal over fjellet søndag vil slite med å komme hjem

Meteorologenes anbefaling er krystallklar: – Reis tidlig hjem på lørdag.

Publisert:

DYRANUT: Det varsles uvær i fjellet. Her fra Dyranut på Hardangervidda lørdag ved 12-tiden.. Foto: STATENS VEGVESENS WEBKAMERA

Det kan komme opptil 60 centimeter snø i Telemark og Agder. Det varsles også sterk vind mange steder. Fra lørdag ettermiddag og kveld er det meldt vanskelige kjøreforhold på fjellet i Sør-Norge på grunn av sterk vind, tvitrer Statens vegvesen lørdag formiddag, ifølge NTB.

– Fra og med lørdag ettermiddag øker vinden voldsomt i fjellene. Østlig sterk kuling til liten storm og snø vil gi snøfokk og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sa meteorolog Ingmar Vikane ved Meteorologisk institutt til BT fredag.

Østavinden vil gjøre det tøft for hordalendinger på vei hjem fra vinterferie og Yr.no har sendt ut Obs-varsel for både Finse, Kvamskogen og Myrkdalen. Det er meldt om vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

– De som skal over Hardangervidda eller Haukeli vil nok slite med å komme hjem. Jeg har liten tro på at disse veiene i det hele tatt blir åpne på lørdag kveld og søndag, sa Vikane.

Meteorologen anbefalte derfor at man planlegger å reise hjem lørdag formiddag.

HAUKELI: Bar vei, fine kjøreforhold og minus to grader lørdag formiddag. Foto: MARIANNE NILSEN

– Spis frokost og kom dere av gårde

– Folk bør komme seg hjem tidligst mulig på lørdag, selv om dette korter ned ferien med en dag, sier meteorolog ved StormGeo, Ina Ynnesdal.

Hun melder også svært vanskelige kjøreforhold i fjellene på lørdag ettermiddag.

Uværet bygger seg opp lørdag kveld og fortsetter med uendret styrke på søndag. Først mandag vil nedbøren avta, men det vil fremdeles være mye vind.

Les også

Slik har vinterferieværet vært de siste årene

– Det beste er å komme seg av gårde allerede etter frokost på lørdag. Man bør absolutt ikke ta sjansen med å vente for lenge, sier Ynnesdal.

StormGeo har meldt østlig full storm fra lørdag kveld, og selv om lavlandet i Hordaland ikke vil merke stort til dette, kan det blåse godt i indre strøk.

– Langs kysten er det meldt stort sett fint vær, men det kommer nok noen vindkast inn i fjordene, sier Ynnesdal.

Fint vær i lavlandet

Langs kysten på Hordaland og Sogn og Fjordane er det derimot meldt godt vær.

– I Bergen blir det bare velstand. Lørdag er det meldt stort sett opphold hele dagen og perioder med sol. På kvelden kan vinden øke noe, men det er ikke noe å snakke om, sier Vikane.

Søndag vil vinden også øke på Østlandet og fører til noe mer snø og vind i indre strøk – spesielt i fjordstrøkene.

Kan slippe kø

Vegtrafikksentralen Vest mener vinterferie-bilistene gjør lurt i å følge meteorologenes oppfordringer.

– Dessuten viser jo erfaring fra tidligere hjemfarter etter vinterferie og påske at trafikken glir mye lettere på E16 mellom Voss og Bergen hvis en god del av bilistene bestemmer seg for å reise hjemover lørdag. Det kan bety 500–600 færre biler i kø mot Trengereid på søndag, sier trafikkoperatør Kristian Fauskan.

Publisert: