Hjelpe-app mot vonde tanker

En ny gratis app skal hjelpe barn og unge å rydde i følelsene sine.

ENKEL APP: Til hver finger er det klistret lapper der brukeren kan skrive ned gode og vonde tanker og hva som gjøres med dem.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi børster tennene hver dag, selv om vi ikke har dårlig tannhelse. På samme måte bør vi lære barna å jobbe konstruktivt med tankene sine, for å unngå psykiske problemer senere i livet, sier psykolog Solfrid Raknes.

Førstehjelp for tankene

Raknes jobber ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ved Voss sjukehus. For tre år siden ga hun ut Psykologisk førstehjelp barn og Psykologisk førstehjelp ungdom. Dette er utformet som to skrin med ulike verktøy som skal hjelpe barn og unge med å takle vanskelige tanker og situasjoner i hverdagen.

Nå har førstehjelpsskrinene altså fått følge av en app for Ipad. Hjelpehånda hetter appen. Den er utformet som en hånd med sprikende fingre. Til hver finger fins en liten notatblokk der brukerne kan skrive ned både gode og vonde tanker og løsninger for det de strever med.

— Appen er bare en liten flik av verktøyskrinet, men tankegangen er den samme. Det handler om å flytte den indre samtalen ut i dagen og rydde opp i tankene, sier Raknes.

Tusenvis av brukere

Raknes bruker så å si all arbeidstid nå på Psykologisk førstehjelp. 4000 helsesøstre, lærere og andre fagfolk har fått opplæring i bruk av skrinene. I går var hun i Asker der alle skolebarn i femte og åttende kurses i slik psykologisk selvhjelp.

I et folkehelseperspektiv er det kjempeviktig å drive forebyggende psykisk helsearbeid, påpeker psykologen. - Barna lærer å bli litt mer bevisst følelsene sine og lærer teknikker for å bearbeide dem. På sikt tror vi det gir litt mindre helseproblemer, sier hun.

Forrige uke ble Raknes tildelt den prestisjetunge Pse Gruda Skard-prisen forpopularisering av psykologisk kunnskap gjennom Psykologisk Førstehjelp. I fjor fikk hun Helse Vests innovasjonspris.

Fikk pris

Appen ble programmert i løpet av dugnadshelg i regi av Helse Bergen. På Bergen Health Challenge møttes fagfolk og pasienter for å klekke ut nye løsninger for pasienter og pårørende i psykisk helsevesen.

Thomas Sunde Nielsen deltok på dugnaden og har siden jobbet med å videreutvikle og lansere appen.

— Vi meldte oss på dugnaden rett og slett for å gjøre en god gjerning, sier han.

Publisert: