Fransk seier i Bocuse d'Or

Ørjan Johannessen (27) nådde ikke opp til toppen denne gangen.

Publisert Publisert

vmikokkelering18x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering10x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering8x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering7x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering5x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering11x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering4x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering12x.jpg Foto: TOR HØVIK

vmikokkelering16x.jpg Foto: TOR HØVIK

  • Cathrine Krane Hansen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
  • Se bildeserie fra konkurransen øverst!
    Han var storfavoritt, men medaljen glapp for Ørjan Johannessen i kokke-VM.

Da Team Ørjan fikk prisen for beste fiskerett lyste skuffelsen av Ørjan Johannessen og assistent Julie Ekse Jenssen.

For statistisk sett er det sjelden noen medaljevinnere også får slike «spesialpriser». Og beste fiskerett betyr vanligvis femteplass i konkurransen.

— Jeg er skuffet, ja. Alt gikk på skinner og jeg følte at vi leverte bedre enn femteplass, sier austevollkokken like etter medaljeseremonien.

Var blant favorittene

I fjor vant han Bocuse d’Or Europe og var dermed blant de største favorittene i det uoffisielle kokkeverdensmesterskapet i Lyon.

vmikokkelering10x.jpg Foto: TOR HØVIK

At gullet gikk til Frankrike, var imidlertid ikke helt uventet.

Det er en stund siden sist vertslandet vant, og litt politikk er det nok også i medaljeutdelingen, mener de som kjenner konkurransen godt.

— Reglene er endret litt i år og det er mer fokus på nasjonalt særpreg. Vi har jo ikke så sterke mattradisjoner som for eksempel Frankrike og Japan, så det kan være litt av forklaringen, tror Ørjan Johannessen.

Han har drømt om å vinne Bocuse d’Or siden han begynte på kokkeutdannelsen og har trent flere tusen timer før konkurransen begynte i Lyon.

Jobbet i timevis

I fem og en halv time jobbet han og assistent Julie Ekse Jenssen intenst i den lille kjøkkenbåsen før rettene ble presentert - på sølvfat.

Fiskeretten med piggvar og hummer ble endret i siste liten, fordi agurk ikke var blant ingrediensene kokkene fikk plukke ut. Kjøttretten av irsk okse ble presentert på spesialdesignet sølvfat. Til stor jubel fra det norske publikummet.

Stor jubel var det også da Japan serverte sin fiskerett i butoboks og Frankrike viste frem kjøttretten på gulldekorert fat.

Da den norske kjøttretten ble presentert, engasjerte Ørjan seg i minste sausedråpe for å sikre at alt blir som planlagt. For selv om smaken er viktigtigst teller utseende mye i Bocuse d’Or.

Glad minister

Og selv om kokken fra Bekkjarvik er skuffet over femteplass, skal han likevel skal delta på den norske festen her i Lyon.

FRANSK SEIER: Her får Ørjan Johannessen og nordmennene vite at Frankrike vant kokkemesterskapet i Lyon. Foto: TOR HØVIK

— Jeg må jo møte de flinke supporterne, sier han.

— Som sjømatminister er jeg veldig glad for fiskeprisen, men jeg skjønner jo at han er skuffet selv. For det er jo ikke dette de har trent for. Jeg håper imidlertid de klarer å glede seg over den prisen de fikk etter hvert, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Hun var en del av den store norske heiagjengen, og kastet glans over den norske standen på den gigantiske matmessen Sirha.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Politisk heiagjeng for VM-kokken