I kveld lyste det rødt igjen

I kveld ble det målt helsefarlige verdier av svevestøv på Danmarks plass. Peiskos og biltrafikk er trolig årsaken.

LYSTE RØDT: Målestasjonen på Danmarks plass målte svært høye verdier av svevestøv mandag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I 19-tiden i kveld kom målingene av svevestøv over verdiene som Norsk institutt for luftkvalitet (NILU) måkler som «svært forurenset».

Målingen av PM10, som er betegnelsen på partikler av den størrelsen som svevestøv er på, kom opp i over 210 mikrometer per kubikkmeter.

Les også

Noen som bryr seg om luften vi puster i?

— Det er bortimot rekordhøye verdier av svevestøv ved Danmarks plass. Det er påfallende at målingene er så høye her, og ikke ved målestasjonen i sentrum, sier Rolf Enger i aksjonen Ren Luft Danmarksplass.

Krever tiltak

— Vi tror det skyldes en kombinasjon av vedfyring og oppvirvling av veistøv av biltrafikk. Disse verdiene tyder på at kommunen ikke har feiet veien, verken som strakstiltak eller permanent tiltak, som lovet. Vi krever tiltak for å beskytte folks helse, sier han.

Folkehelseinstituttet fastslår at svevestøvforurensning øker risikoen for sykdommer i luftveiene og hjerte-karsystemet. Personer med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte-karsjukdom er særlig utsatte. Svevestøvet kan aktivere reaksjoner i form av betennelse i lungene. Dessuten ser det ut til at dieseleksospartiklar kan forsterke allergiske reaksjoner.

Også konsentrasjonen av NO2, som er utslipp fra eksos fra diesel- og i mindre grad bensinbiler, økte tidlig på kvelden. Fra klokken 16 til 18 var konsentrasjonen over 150 mikrometer per kubikkmeter, som er grensen for det NILU betegner som "moderat helserisiko".

Sprøyter veiene

Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune sier at kommunen senest i dag hadde møte med Statens vegvesen om saken.

— Det er viktig å presisere at det ikke handler om å feie, men å rengjøre veibanen. Det gjøres ved å sprøyte et kjemisk middel på veibanen. Det er Statens vegvesen som skal gjøre det. og vi oppmodet de til å gjøre det i dag, sier Hille.

Sprøytingen kan ikke skje midt i rushtrafikken, men Hille tror det vil bli gjort i løpet av kvelden.

— Da starter vi med det bedre utgangspunkt i morgen tidlig, sier hun.

Etter flere dager med kaldt, klart vær i Bergen er kommunen igjen i luftberedskap.

— Vi følger målingene hele tiden, og gikk ut med helseråd på kommunens nettsider i dag. Der sier vi at de som har spesielle luftveisproblemer må ta hensyn til at det er høy luftforurensning, spesielt i Danmarks plass-området, sier Hille.

Du kan bidra til å bedre luften i Bergen - sjekk her!

Publisert: