- Livet hans ble satt på vent i to år. Klart han er skuffet over tilbudet.

Fire bergenske sjøboder ble ruinert i brann. I over to år sloss Michele Saluzzi mot stempelet som brannstifter. Nå er han tilbudt 20.000 kroner i erstatning.

Publisert Publisert

«PIZZASTEIKEREN»: Michele Saluzzi, nå 29 år, ble frifunnet for Skuteviken-brannen i retten. Han er likevel skuffet over den norske staten. Italieneren krevde 1,3 millioner i erstatning etter de alvorlige anklagene om brannstifiting. Svaret ble et tilbud om 20.000 kroner i oppreisning. ARKIVFOTO: Rune Sævig Foto: Rune Sævig

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bergen, en natt i september 2008: Den da 24 år gamle Michele Saluzzi kommer hjem fra byen. Han bor i en sjøbod i Skuteviken, sammen med seks andre sesongarbeidere. Italieneren, som er i Bergen for å jobbe i en bod på Torget, er sulten på nattmat. Løsningen blir en pizza i ovnen.

Han setter på alarmen på mobilen, tar seg en kjapp røyk ute, går inn og legger seg nedpå — og sovner.

Samme natt: Det bryter ut storbrann i sjøboden der Saluzzi bor. Den - og tre andre historisk uvurderlige, fredete sjøboder fra 1600-tallet - brenner ned til grunnen.

— Jeg våknet av at noen ropte «Fuego!», har Saluzzi forklart fra brannatten.

Frityrkoker

Litt over en måned etter brannen ble den pizzasteikende, unge italieneren siktet for å ha startet brannen.

Han ble siktet for «ildspåsettelse med fare for tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse».

Politiet mente at Saluzzi ikke bare hadde skrudd på steikeovnen, men at han i vanvare også hadde fyrt opp en kokeplate. Varmen fra den platen, mente politiet, fikk det til å ta fyr i en frityrkoker oppå platen.

Varslet krav på 68 mill.

Over to år senere kom saken for retten. Tiltalen var alvorlig, de potensielle økonomiske kravene enorme:

«Elendig»

Da dommen kom i desember 2010, ble Saluzzi blankt frifunnet.

STORBRANN: 42 brannmenn kjempet mot flammene under storbrannen i Skuteviken i 2008. Brannvesenet ble varslet klokken 04.13 om morgenen, søndag den 7. september 2008. Fire sjøboder brant ned til grunnen. Michele Saluzzi (innfelt) ble i oktober samme år siktet for ildspåsettelse. Foto: Helge Svela

I dommen ble politiets etterforskning langt på vei slaktet for å ha vært mangelfull. Saluzzis advokat omtalte etterforskningen som «elendig», og fremholdt at Saluzzi aldri ville blitt tiltalt om politiet hadde gjort jobben sin.

— Den beste dagen i mitt liv, sa Saluzzi samme dag han ble frifunnet.

Han hadde da rukket å bli 27 år.

— Det har vært to lange år. Jeg er sliten, men veldig, veldig glad for rettens avgjørelse, sa han.

Krevde 1,3 mill.

I løpet av halvåret etter den frifinnende dommen, utformet italieneren - sammen med sine to norske advokater - et omfattende erstatningskrav mot staten. Kravet ble levert i juni 2011.

Saluzzi mente at anklagene mot ham, den langvarige etterforskningen og rettssaken, hadde stjålet mer enn to år av livet hans.

Les også

Kreves for 68 mill.

Totalt var kravet på 1.336.152 kroner.Den største delen av kravet, 850.000 kroner, knyttet seg til at Saluzzi ble avbrutt i masterstudiene han holdt på med — og dermed også ble forsinket ut i arbeidslivet.

Advokat Nils Christian Nordhus har tidligere forklart at Saluzzi, i de to årene saken mot ham pågikk, ikke klarte å jobbe - og knapt å studere.

I tillegg pekte advokaten på den store belastningen Saluzzi opplevde ved å bli identifisert og hyppig omtalt i media, og at brannstifteranklagene fikk ham til å slite med psyken.

— Livet hans ble satt på vent i to år, sier Nordhus.

- Han er skuffet

Men svaret på erstatningskravet ble lite oppløftende for Saluzzi.

Les også

Her stekte han pizza

Statens sivilrettsforvaltning har vedtatt at den nå 29 år gamle italieneren skal få 20.000 kroner i oppreisningserstatning, en «tort og svie»-erstatning som ikke knytter seg til konkrete, økonomiske tap.Alle andre krav er avvist. Sivilrettsforvaltningen mener blant annet at det ikke er godgjort at Saluzzi ble forsinket i studiene som følge av straffesaken mot ham.

Verken Saluzzi eller advokaten hans er fornøyd med vedtaket.

— Han er skuffet, fastslår advokat Nils Christian Nordhus.

— Det er et kjempeavvik mellom kravet og det han er blitt tilkjent.

Vedtaket kom i mars i fjor og har ifølge Nordhus tre års foreldelsesfrist.

Fritas helt for ansvar

I den grad Nordhus oppfatter noe som helst i vedtaket som positivt, er det at sivilrettsforvaltningen fastslår at staten har et oppreisningsansvar.

— Det blir også slått fast at staten helt fritar Saluzzi for ansvar for at han ble etterforsket. Politiet på sin side har, også etter den frifinnende dommen, holdt fast ved at Saluzzi selv kan bebreides for at det ble etterforskning og rettssak mot ham. De mener han utviste såkalt mistankepådragende adferd, sier Nordhus.

Nå skal Nordhus og Saluzzi snakke nærmere om saken - og et eventuelt neste skritt. Den unge italieneren tenker på om han skal ta erstatningsvedtaket inn for Oslo tingrett for såkalt gyldighetsprøving.

— I klartekst vil det si å saksøke staten med en påstand om at vedtaket er ugyldig. Saluzzi er så pass skuffet over den minimale erstatningen han har fått at det er aktuelt å trekke staten for retten, sier Nordhus.

Ferdig med Norge

— På en måte er han ferdig med Norge og har kommet seg videre i livet. Men han mener også at han har kommet urimelig ut økonomisk. Det irriterer ham, og det taler for at vi skal ta kampen. Vi mener vi har en god sak, avslutter Nils Christian Nordhus.

Publisert

PREGET: Michele Saluzzi (sittende) under rettssaken i Bergen tingrett i november 2010. Han ble frifunnet, og dommen ble ikke anket. Her er Saluzzi med forsvarerne Nils Christian Nordhus og Ann Helen Aarø.