Refser helseministeren

Publisert Publisert

UENIG MED EGEN REGJERING: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen mener helseminister Bent Høie bør vurdere heroinutdeling til enkelte rusmisbrukere. Foto: Odd Nerbø

  • Bent Høie bør lese søknaden fra Helse Bergen før han avviser den, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen om sin partikollega.
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Bakgrunnen er Helse Bergenssøknad om å få starte en forsøksordning med utdeling av heroin på Haukeland. Direktør for avdeling for rusmedisin, Ola Jøsendal, ønsker å etablere brukerrom for inntil 80 brukere hvor de kan få utlevert daglige doser heroin eller andre opiater. Dette skal skje under oppsyn av helsepersonell. Målet hans er å etablere prosjektet allerede innen september 2014.

— Les først

Helseminister Bent Høie avviste i går overfor BT at det vil bli aktuelt å tillate forsøket.

Les også

Avviser heroinforslag

— Vi har andre tilbud for den gruppen av personer som denne ordningen rettes mot. Kunnskapssenteret har laget en oppsummering som tilsier at dette ikke er et tilbud som vil hjelpe den gruppen. Ut fra de erfaringene andre land har hatt vil ikke dette bli en del av norsk helsevesen, sa Høie til BT.Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) oppfordrer sin partikollega til å avvente søknaden før han uttaler seg så kategorisk.

— Jeg mener at Helse Bergens begrunnelse for dette forsøket er velfundert. Det skal være et helsetilbud de aller mest slitne rusmisbrukerne. Det er noe underlig at vi har et departement som er for sprøyterom, men som går imot et brukerrom i spesialisthelsetjenestens regi, sier Stolt-Nielsen.

- Det betyr at du egentlig oppfordrer helseministeren til å si ja til Helse Bergens søknad?

— Jeg synes i hvert fall at han bør lese søknaden før han konkluderer.

- Handlingsplan for 95 prosent

Stolt-Nielsen er ellers opptatt av at tiltakene i handlingsplanen mot åpne russcener, som bystyret har vedtatt, ikke er avhengig av forslaget om heroinutdeling. I den planen er det blant annet de bydelsvise mottakssentrene som skal bedre tilbudet til rusmisbrukere.

— Jeg håper ikke denne planen koker vekk i en heroindebatt. Handlingsplanen vår treffer 95 prosent av målgruppen, det sier jo også Ola Jøsendal. Så ønsker de et tilbud til de aller mest slitne, i tillegg. Men det er ingen forutsetning for å realisere handlingsplanen, og de to henger ikke sammen slik sett, sier byrådslederen.

- Useriøst av Høie

Også medlem i helse- og sosialkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth (V), stiller seg undrende til helseministerens avvisning.

— Han har ikke engang fått forslaget på bordet før han avviser det i media. Det er useriøst fra helseministeren, sier Kjenseth.

Venstre ønsker en forsøksordning fro utdeling av heroin velkommen.

— Det er meningsløst at vi som politikere skal stille oss i veien for et forsøk et dyktig fagmiljø som ønsker å gjennomføre. Det er en stokk konservativ holdning fra helseministeren som kommer til uttrykk i en lite lyttende holdning, sier Kjenseth.

Publisert