Ved Den blå steinen i Bergen, står det en gruppe mennesker som ruver godt over de andre. For å være en del av gjengen, må du være kvinne over 1.80 eller mann over 1.95. Dette er nemlig ikke en hvilken som helst gruppe. De er medlemmer av De høyes Klubb, en klubb for bare høye mennesker.

— Vanligvis får vi alltid kommentarer for høyden vår, men når vi er så mange er det ingen som tørr å si noe. Når vi er sammen er det vi som er normale og alle andre er lave, sier Anne Hovland.

Hun var på sitt første treff i 2009.

— Da var det første gang jeg traff en gjeng hvor jeg var minst. Jeg har alltid vært et hode høyere enn de andre. Etter det treffet fikk jeg faktisk litt vondt i nakken. Jeg var ikke vant til å se opp på folk. Det var en ny opplevelse, sier hun og forteller at hun er 1.85 høy.

En av de høysete damene

En av de høyeste damene i kubben er Liv Grethe Markussen (63) fra Bergen. Hun er 1.95 høy. Lenge var hun også den høyeste damen, men må nå se seg slått av ei på 1.97 meter.

— Det er helt i orden at det er noen som slår meg nå. Jeg har vært med siden starten i 96 og det er kanskje på tide, sier Markussen.

Klubben arbeider for å formidle kontakt mellom høye mennesker, gjøre leverandører av klær og sko oppmerksomme på at det også finnes lange kropper og store føtter i Norge, samt inspirere flyselskapene til å legge til rette for at høye mennesker kan reise som andre uten å få knærne ødelagt.

— Jeg synes det er veldig kjekt å være medlem og har også vært på flere treff i utlandet. Da kan vi være over 100 høye mennesker samlet på en gang. Det er fantastisk å treffe damer og menn som er like høye som en selv, sier Markussen.

Hun forteller at utfordringene har vært mange i hele oppveksten, men at hun nå er 63 år og har kommet over den største bøgen.

— Nå kan jeg godt gå i dongeribukse for menn, men det er jo selvfølgelig kjekt å kunne pynte seg også. Men det har ikke bare vært utfordringer med klær, sko, biler, busser og fly. Det har også vært en utfordring å være rak i ryggen og møte blikket til folk som tror jeg er dragartist, sier hun.

Få høye menn

Lars Erik Kristiansen (54) har også tatt turen til Bergen for å være med på treffet til De høyes Klubb. Han er hele 2.04 høy, men er likevel ikke den høyeste mannen i klubben.

— Jeg er den høyeste mannen som er i Bergen, men vi har flere medlemmer som er 2.13 høy, sier Kristiansen.

Kristiansen har vært med siden 2001 og har også vært formann tidligere. Han forteller at hensikten med klubben er å ha det sosialt og treffe andre uten å måtte prate om høyden.

— Vi er opptatt av å være positive og deler de gode historiene, men også frustrasjonene. Det er fra barn, fulle folk og turister man får høre det, sier han.

Han sier han tror det er lettere å være høy for menn enn for kvinner.

— Jeg merker at det er flere kvinner enn menn som melder seg inn i klubben og som også melder seg på treff. Menn har ikke de samme utfordringene. Men jeg oppfordrer flere menn til å melde seg på disse treffene. Det er utrolig mange flotte høye damer her, sier han før han legger til:

— Men alle vi mennene som er her i Bergen, er gift.