Leif Åge (39) var hos tre leger før han døde av hjertesvikt. Alle sendte ham hjem igjen.

— Den siste tiden måtte han kjempe for ikke å gå i bakken. Han var så dårlig at han ikke klarte å gå fra det ene rommet til det andre, sier Radøy-mannens mor, Grete Aalton.

Publisert:

ETTERLATTE: De etterlatte mener at 39-åringen ble feilbehandlet, og har klaget den lokale legevakten og legesenteret inn for Helsetilsynet. Fra venstre Tjensvolds søster Gro Anita T. Midtvedt, mor Grete Aalton og søster Jannicke Lervik.

Om morgenen 12. august i fjor satt Leif Åge Tjensvold i en stol og hev etter pusten. Samboeren våknet av et brak fra stuen. 39-åringen mistet bevisstheten, og falt om. Han døde i ambulansen på vei til legevakten.

Dødsårsaken ble senere fastslått til hjertesvikt som følge av blodpropp i lungene.

Faren døde av det samme, bare 36 år gammel.

— Ble sykere og sykere

Historien hans startet 9. juli i fjor. Da oppsøkte en tungpustet Tjensvold Radøy legesenter.

Legen konkluderte med at han muligens hadde en lungebetennelse. Han fikk utskrevet astmamedisin, selv om han ikke tidligere har hatt astma.

Én måned senere ringte samboeren hans Nordhordland legevakt. Da hang 39-åringen ut av soveromsvinduet og hev etter luft.

— Han var så dårlig at legevakten ba meg få ham inn med én gang. Men da Leif Åge kom frem, måtte han vente i to og en halv time før han fikk hjelp, sier samboer Veronika Lavik.

Les også

- Han ble grundig undersøkt

Også legevaktlegen konkluderte med at han sannsynligvis hadde lungebetennelse, og skrev ut antibiotika, i tillegg til en ny type astmamedisin.

Heller ikke dette besøket førte til noen bedring i 39-åringens helsetilstand. Ifølge familien ble han tvert imot enda dårligere.

— Han ble bare sykere og sykere til den dagen han døde. Dette var en aktiv mann, en sterk mann, som elsket å arbeide utendørs. Mot slutten klarte han ikke gjøre noe av dette. Han var ikke til å kjenne igjen, sier søsteren, Jannicke Lervik.

Åpnet tilsynssak

10. august, to dager før han døde, oppsøkte radøymannen fastlegen sin. Da hadde han feber, og kunne nesten ikke bevege seg, ifølge samboeren. Verken antibiotika eller astmamedisinene hadde medført noen bedring.

Fastlegen slo fast at han trolig hadde en luftveisinfeksjon, og skrev ut en sterkere type antibiotikamedisin.

Dagen før han døde, mistet Tjensvold bevisstheten. Da han våknet til igjen, ville svigerfaren kjøre ham til legevakten, men 39-åringen nektet.

— Han var oppgitt over måten legevakten behandlet ham på. Tjensvold måtte vente i to og en halv time sist gang, og han fikk medisin han åpenbart ikke hadde behov for. Dette medførte i sum at han nektet å oppsøke dem på nytt, sier familiens advokat, Stig Nilsen.

Tjensvolds mor har klaget inn både Nordhordland legevakt og Radøy legesenter til Helsetilsynet.

— Å bli utsatt for manglende oppfølging når man er alvorlig syk, er det man som pasient frykter aller mest. Tjensvold opplevde at han ikke ble fulgt opp på en forsvarlig måte. Derfor er det viktig å undersøke hva som eventuelt gikk galt i dette tilfellet, sier Nilsen.

Fastlege: Gjorde ikke feil

Fastlegen som undersøkte Tjensvold den siste gangen, kan ikke se at han gjorde feil ut fra de opplysningene han satt med da.

Han kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsene av en alvorlig syk 39-åring som nesten ikke var i stand til å bevege seg.

— Ved et slikt klinisk bilde hadde jeg rekvirert ambulanse og lagt ham inn på sykehus som øyeblikkelig hjelp, skriver legen i sitt tilsvar til Helsetilsynet.

Legen skriver også at han ikke visste at pasientens far døde av det samme.

BT har vært i kontakt med fastlegen. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før Fylkeslegen har konkludert.

Tjensvolds mor er overbevist om at sønnen ble feilbehandlet.

— Vi sitter igjen med en enorm bitterhetsfølelse. Det er merkelig at legene ikke tar større hensyn til at Leif Åges far døde av det samme. Det er merkelig at han ikke blir sendt til sykehus, og det er merkelig at han får feil medisin opptil flere ganger, sier Grete Aalton.

DØDE UNG: Leif Åge Tjensvold døde, som sin far, av blodpropp før han fylte 40 år. Legene som undersøkte ham i dagene før han døde, mente at Radøy-mannen ikke var alvorlig syk.

Publisert: